rsz_nolisoli_work-life

Τσακώθηκα προχτές με την κολλητή μου, που ως προϊστάμενη στη δουλειά της, έλεγε για μια υπάλληλο που έδωσε κακή αξιολόγηση στην εταιρία. Έλεγε «δεν σέβεται το χέρι που την ταΐζει και που της μεγαλώνει το μωρό». Λες και της τα δίνουν αδούλευτα. Θυμήθηκα έναν γνωστό μου που πίναμε μια μέρα σε ένα μπαρ και έπεσαν έντιμες εξομολογήσεις της επαγγελματικής ζωής του. Ήξερα πως είχε καλή θέση, έπειτα τράβηξε ολόκληρο το παραβάν. Τον φαντάστηκα στο γραφείο. Ένας άνθρωπος μουδιασμένος, μαδημένος σαν χρεοφειλέτης του αφεντικού, σχεδόν ενταφιασμένος, ‘λείπαν οι παπάδες κι οι νεκροθάφτες. Κανείς δεν πρόσεξε πότε εξαφανίστηκε η προσωπικότητα του, τέτοιες περιγραφές καλό είναι να αποφεύγονται αν μιλάμε για δουλειά σε πετυχημένες εταιρίες. Προθυμοποίησε τον εαυτό του να δείχνει ευσεβής παραδουλεύτρα. Τι κάνουν οι άνθρωποι σε αυτές τις φριχτές δουλειές, γιατί γελούν κακαριστά με σαχλοατάκες του αφεντικού; Περνά τυχαία από το μπαρ που καθόμασταν το αφεντικό του, ο βλάκας του λέει καθίστε, με είδε με κραγιόν στρογγυλοκάθισε. Εγώ ωστόσο, ετοιμόμαχη με όσα άκουσα. Ξεκινώ με καμώματα να τον ξεβγάλω να δώσει πάτημα. Αράδιασε λογικές ανατολίτικες, όλες δυστυχώς βασισμένες στην ευπιστία των υπαλλήλων που επειδή τους κάνει μέσα μέσα εταιρικά πάρτι, νομίζουν δουλεύουν στην πιο σύγχρονη εταιρία. Η ανάγκη να πείσουν εαυτό γιατί μένουν ζητά την επιβεβαίωση της.

 

Ξεκίνησα light στο αφεντικό, μιλήσαμε για ποδόσφαιρο, ήταν με αριστερή ομάδα, στην εποχή μας αυτό δεν σημαίνει τίποτα βέβαια. Καμαρωτός, καλοταϊσμένος, μπαγλαρώνει πολλούς ικανούς με πτυχία, τους κάνει δουλικά. Ομολογίες ότι ξαφρίζει τα νέα μυαλά (δεν χρησιμοποίησε το ξαφρίζει, είπε κάτι πιο softcore). Έχει αναλάβει την ημερήσια αποδιοργάνωση της αυτοεκτίμησης τους, τη σύνταξη της βαθιά δυσάρεστης ζωής τους. Μόνιμα τους μειώνει, τους προσβάλλει, δεν ξέρει κανείς με τι διάθεση θα μπει. Δεν είναι εξαίρεση, είναι ένας από τους πολλούς δήθεν αριστερούς  που μάθαν το αφεντιλίκι και αποχαλινώνονται ραγδαία. Ξέρετε πόσους γνωρίζω; Μάστιγες ανθρωποκτημόνων. Αν πεις γνώμη που δεν πρωτοσκέφτηκε, λούζεσαι ημερήσιες ειρωνείες, καταδιωκτική υπόδειξη λαθών. Τέτοιοι συνήθως πετούν καθαρεύουσες, τα χρόνια τους στο παζάρι, ως τάχα μορφωμένες αυτού μεγαλειότητες. Αυτός δεν είναι ούτε γνώστης, ούτε έξυπνος, είναι μια ύπαρξη που την έλεγες αστεία αν δεν είχε εταιρία. Ο δικός μου κάθεται σαν μπούφος, φοβάται μην πω κάτι προκλητικό, αναδιατυπώνει αγχωμένος όσα λέω σαν χιούμορ. Και αυτό είναι το φέρσιμο του ανθρώπου που αφέθηκε να νομίζει, που πείστηκε ότι πληρώνεται αδικαίωτα.

 

Παίρνω θράσος χαριτωμένο: «Πως είναι σαν αφεντικό»; Αλλά αυτά θέλουν μια αναλαμπή, μια έξαρση αυτοπεποίθησης να τα ξεράσεις. Σ’ αυτόν, ήρθε αργότερα όταν ερωτεύτηκε μια γυναίκα. Εκείνη τον θεωρούσε πρόσωπο ευσεβές επαγγελματικά. Συνειδητοποίησε πως δεν είχε τίποτα μεγαλειώδες να της περιγράφει, μάλιστα απομακρυνόταν όταν τηλεφωνούσε το αφεντικό, μην ακούσει το ηλίθιο του δουλικό ύφος, τις μόνιμα αμυντικές υπερασπίσεις της δουλειάς του. Η φλασιά πως έγινε σμπαράλια παντελώς η ταυτότητα του, ό,τι ήταν και δεν ήταν, ήρθε μια νύκτα με ασήμαντη αφορμή σε ένα μπαρ. Συνέχισε στη δουλειά λίγο καιρό, απαντούσε στο αφεντικό μονολεκτικά, αυτός δεν το έπιανε, ή, έκανε πως δεν το έπιανε. Ο θυμός στο μεταξύ του υπαλλήλου μεγάλωνε, θέλησε πια να διακινδυνέψει κι αυτά είναι πράγματα ενθαρρυντικά, αυτή είναι η πιο ωραία ώρα. Όταν βγάζεις την περόνη. Όταν τα πράγματα βράσουν, βρίσκουν την ετοιμότητα, το ρήμα για την περίσταση. Είπε το αφεντικό «πανίβλακα» και παραιτήθηκε. Βρήκα το περιθώριο να ελπίζω σε περισωσμένες αξιοπρέπειες, που όλοι οι άνθρωποι τελικά θα αντιδρούν, θα λένε «σκάσε», «απαγορεύεται» και «ήταν ως εδώ».

3b4359f5c8f160833e864887850f2d2e

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s