ανθη-κακού

Οι μαύροι φίλοι μου, στέλνουν μηνύματα «Think possitive». Οι μαύροι μου, που μένουν Λουξεμβούργο, αναρτούν στο γκρουπ νερόβραστα θετικολόγια. Το γκρουπ που συνεργαστήκαμε δυο χρόνια σε ένα πρόγραμμα ένταξης αποκλεισμένων, στη Σαρδηνία, την Πολωνία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, με διαφορετικές ηλικίες, με διαφορετικές καταβολές ο καθένας μας, μιλάμε ακόμα, τουλάχιστον μια τον μήνα. Αρχίζει η πανδημία, στέλνει κάποιος από εμάς αν είναι όλοι καλά. Πολωνές, Ρουμάνοι, Ιταλοί, λευκότατοι λευκοί, δυτικότατοι του γκρουπ, εξιστορούμε δραματουργικά το δράμα, λέμε για ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στον εγκλεισμό, την πείνα των πια ανέργων από τα lock downs, αριθμούμε νεκρούς της χώρας μας. Ρωτώ το Δαυίδ τον μαύρο Σενεγαλέζο αν είναι καλά αυτός, η Κέουι, πως είναι στο Λουξεμβούργο. Σπουδαία, όλα υπό έλεγχο και δώς΄του τα «Think possitive». Νόμισα πως δεν επηρεάστηκαν εκεί ιδιαίτερα. Βλέπω Εuronews την επομένη, Λουξεμβούργο, νεκροί, πολλά κρούσματα, lock down. Περιγραφική νιρβάνα ο μαύρος μου Δαυίδ.

Εμείς οι στρέιτ λευκοί που κανένα ιδιαίτερο δράμα δεν κουβαλούμε στο γενετικό μας browser αποζητούμε το δράμα στο γύρω μας. Βάζουμε υπερβάλλουσες ακρίβειες στις αφηγήσεις μας. Γκροτέσκο αισθημάτων αλλιώς δεν ξεχαρμανιάζουμε. Μαύρο λεξιλόγιο. Ηθικής, ή, εντελώς ανήθικης τεχνοτροπίας λεξιλόγιο. Ασθματικές αφηγήσεις, πάντα σαρκοβόρες, πάντα εποπτικές. Μας αρέσει να περιγράφουμε τις κηλίδες αίματος που βρέθηκαν, τις ρήξεις υμένα, την παρθενιά του θύματος για να ηθικοτυπήσουμε αλλιώς δεν το αθωώνουμε. Πρέπει να εξιλεώσουμε το θύμα πριν τιμωρήσουμε θύτες. Πρώτα όμως, Σαμαρείτες θύματα. Μακροσκελείς περιόδους χήρας μάνας, «δεν έβαλε ποτέ άλλον στο σπίτι». Θυσιασμένη μάνα αλλιώς όχι μάνα-μάνα. «Ξέρω από γνωστή γνωστού μου  την έγκυρη εξαθλίωση της οικογένειας, το γάλα που έχει να πιεί τρεις μέρες το μωρό, κλαμένο μωρό, φαίνονταν τα κόκαλα. Το είδε». Μας αρέσει να μιλάμε για μώλωπες, να δείχνουμε μώλωπες, εν πάση περιπτώσει δεν θα μιλήσουμε για σκέτη σπρωξιά που δεν έχουμε να δείξουμε φωτογραφία με τούμπανο μάτια. Θέλουμε εικόνα της κόλασης, αμερικανιές και ριάλιτι, αγγελίες πένθους επιδαυρικού, άρα εμπορεύσιμες. Θύματα με κοτσιδάκια αλλιώς ακατάλληλα για εικόνα θύματος. Γιατί φιλημένες παρθένες ίσον απούλητα θύματα.

Έγραψα τόσο πολύ για φτώχεια παλιά, ενώ ήθελα απλά να εστιάσω στις καταργημένες ταυτότητες των ανθρώπων. Έδωσα πόνο στο κοινό για να δώσει σημασία. Το έκανα κι εγώ. Μίλησα για φεμινιστικές μάχες, φοβήθηκα μην δεν με προσεγγίζουν αγοράκια, σταμάτησα. Είπα δεν θα ξαναγράψω. Ούτε για αθώο θύμα.

 

Για την Ελένη ήταν αχρείαστο το  βιογραφικό  πέντε γλωσσών σε εκφώνηση Κούγια. Το, από τι καλή οικογένεια ερχόταν.

 

Δεν χρειαζόταν να έπρεπε να υπερασπιστούμε με υστερία ότι το νάρκοτεστ του δολοφονημένου Ζακ ήταν καθαρό, λες και τους ναρκομανείς μπορείς να τους σκοτώνεις. Να βγει φιρμάνι έντιμου βίου αλλιώς τι; Αλλιώς ίσως προκάλεσε ό,τι έπαθε;

 

Κάνουμε polish τη ζωή του θύματος πριν την παρουσιάσουμε. We suck the poison της ερωτικής αυτοδιάθεσης τους out. Image making οικοκυρικό, θέλει τέτοια να πει στον Άλφα η γειτονιά. Ηθικό γκουρμέ και αν ναι, εμείς υστερικοί υπερασπιστές, της μνήμης τους, της πείνας τους. Μόνο έτσι. Μόνο αυτή  τη διανομή και μετά άφατο άγος για το θύμα.

 

Είπα δεν θα ξαναγράψω για τέτοια, θα μιλώ με νιρβάνα, για τέχνη ή ιστορία ψυχολογίας, για αόριστα  κοινωνιολογικά. Μέχρι που απολυμάνατε την Ελένη πριν την αθωώσετε. Μέχρι που η νορμάλ λευκότητα σας σαν τηλεπαρουσιαστές της ζωής της Ελένης φάνηκε πιο ξαναμμένη κι από διατυπώσεις για σουτιέν προσκλητήρια. Μέχρι που ένιωσα ότι δεν θα έχετε ίδιο πάθος, δεν θα χειροκροτήσετε δακρυσμένοι, αν δικαιωθεί ο κάτω από την τιμή εκκίνησης σας Ζακ.

τα άνθη του κακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s