Αριστεία my ass

79359637_1355421114639921_5840781727261261824_n

«Η ΠΑΙΔΕΙΑ θεμελιώνεται σε έννοιες αριστείας. Η αριστεία επιβραβεύει άξιους μαθητές, και τους υποστηρίζει. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι ιδιαίτερων ικανοτήτων. Στην Παιδεία που σχεδιάζουμε οι ταλαντούχοι προωθούνται και ανταμείβονται».

 

Κάτι τέτοια μας είπε ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ προχθές στο συνέδριο για τα σχολεία του αύριο. Μίλησε δηλαδή για σχολεία των ελίτ. Που τίποτα δεν είχαν να πουν για μέτριους, αντιρρησίες, μετεξεταστέους, δεν υπάρχουν στο κάδρο.

 

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΝΕΔΗΣΥ ας πούμε δύο πραγματάκια για την αριστεία.

Πρώτα να σου πω μια ιστορία. Ο Μιχαλάκης είναι παιδί με ψυχολογικά, ζούσε σε σπίτι φτώχιας, νομίζω και αμόρφωτους γονείς. Έμεινε τάξη, απομονώθηκε στην ειδική εκπαίδευση. Επειδή δεν ήταν συγκρίσιμα άριστος και ήταν ξεκομμένος ως ανίκανος, είχε θυμό. Τον έστειλαν στη ψυχική υγεία να καταπίνει χαπάκια να καταστείλουν την ενέργεια του. Κατέστειλαν και το μυαλό του. Έπεσε στο δρόμο του ένας ψυχολόγος. Μου είπε ότι ο Μιχάλης πρέπει να κόψει τα χάπια και είναι έξυπνος, αλλά τα σχολεία για ελίτ παιδιά δεν επενδύουν. Έπεσε σε άνθρωπο που δούλεψε πάνω του.  Τώρα παίρνει δεκαοχτώ. Είναι σπουδαίος μπουζουξής. Δική του αριστεία η τέχνη της μουσικής. Ούτε μαθηματικά, ούτε κομπιούτερ. Δεν θα γίνει ποτέ διευθυντής σε φόρεξ ούτε θα στέκεται δίπλα από τον Πρόεδρο στη κάμερα ως wanna be  πολιτική ψωνάρα. Μπορεί δηλαδή να γινόταν και πολιτικός αλλά τον καταστείλαμε από το να μπορεί. Το πίστεψε. Μάλλον δεν θα κάνει κανένα κλισέ επάγγελμα της αρχοντοχωριάτικης μικροαστικής μας κουλτούρας που νομίζει είναι μεγαλοαστική. Γιατρός, δάσκαλος, δικηγόρος, διευθυντής, υποψήφιος βουλευτής σε χοροεσπερίδες.

 

Και ρωτώ Πρόεδρε της ΝΕΔΗΣΥ.

 

Ποιοι είναι οι άριστοι; Πως μετριούνται; Έχω συναντήσει σήμερα, τόσα χρόνια μετά το σχολείο, αφού κτίσαμε τις πορείες μας, τις αριστείες της τάξης μου. Αριστείες με IQ ραδικιού. Αριστείες που απονέμονταν στους με προφίλ κατάλληλους για offshore.  Πολλοί «άριστοι» ήταν απλά οι αυλοκόλακες των δασκάλων. Σήμερα των αφεντικών. Οι  μετρήσιμοι, οι πειθαρχημένοι.  Stepford  politics. Αυτοί δεν είναι οι σπουδαιότεροι σήμερα, έμειναν στο κοινωνικό ράφι. Αριστεία για ποια γούστα; Άσε που διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις, αν ξεχωρίζουμε τον «άριστο» από τον γλείφτη. Η φιλοσοφία σας δεν είναι αριστεία, είναι αριστοκρατία. Αριστεία με ολίγο ναζισμό. Που μιλά για άριστους, ως άριους. Μιλά δηλαδή ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ για σχολεία φέουδα. Αριστεία με μπόλικη δόση αστυνομίας της επίδοσης. Παιδεία δικαστική. Κτίζοντας την αυριανή ταξική μεροληψία. Που επιφορτίζει τα παιδιά άγχος. Μιλάτε κύριε Πρόεδρε της ΝΕΔΗΣΥ αν δεν καταλάβατε, για άρνηση (υπό)στήριξης στους μέτριους. Άσε που αυτά τα σχολεία, δεν δημιουργούν τους άριστους, αλλά παίρνουν όσους βρίσκουν έτοιμους. Επιπρόσθετα με προβληματίζει και το άλλο. Έχουμε έναν ΔΗ.ΣΥ με πολλά μέτρια μυαλά για πρωτομουράτους, που πιστεύουν ότι εκπροσωπούν την αριστεία. Έχω δει πωλητή τελεμάρκετιγκ με πιο καλές ικανότητες να πουλήσει το προϊόν, από τις εξελένσιες αυτές που κάνουν ημερίδες για αμβωνοποίηση των κλώνων αυτής της εξελένσιας. Αυτούς θα ανταμείψουν. Οι άλλοι ζήστε με €900 μεικτά. Εδώ κτίζουμε κοινωνίες των ελίτ.

 

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΝΕΔΗΣΥ που τόσο πολύ πιστεύεις στην αριστεία, πρόσεχε οι πραγματικά καλοί που φτύνεις σήμερα, να μην είναι οι κώλοι που θα φιλήσεις αύριο.

Άνθη του κακου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s