Οι εκπαιδευτικοί ξάφνιασμα

Να µιλήσουµε έντιµα. Είναι γνωστό πως έχω σχεδόν αποκαρδιωτική εικόνα για την κουλτούρα µιας µεγάλης µερίδας των εκπαιδευτικών. ∆εν θα κάνουµε φιλανθρωπίες στις γνώµες µας. Τους λέω ενδοτικούς και άοπλους. Πήγα να την ανατρέψω το καλοκαίρι στην τεράστια και πρωτοφανή τους κινητοποίηση, ξαναπογοητεύτηκα µε τις µελό αφηγήσεις τους στα σόσιαλ για τη βαριά δουλειά τους. Ένιωσα ότι δεν αντιλαµβάνονται πως δεν συζητάµε αυτό, αλλά το είδος της παιδείας που έπρεπε να θέλουν να προσφέρουν. Θυµώνω όταν επιβεβαιώνοµαι ενώ δεν θέλω να επιβεβαιωνομαι, βλέποντας σχόλια όπως «Τι περιµένετε; Να σώσουµε εµείς µυαλά;» Ναι εκπαιδευτικε, αυτό περιµένω. Να µπεις σε µεγάλο κόπο. Αυτή είναι η συνδροµή σου σε τούτο τον κόσµο.

Φέτος, που πολύ µε απασχόλησε η παιδαγωγική ανορεξία, προσπαθούσα ανάμεσα τους να βρω φως. Βοήθησαν τα σόσιαλ πολύ. Ήταν η χρονιά που άρδεψα εκπαιδευτικούς µε πάθος και καλλιέργεια, που επενδύω πως είναι ικανοί να φέρουν τούµπα την άλλη κουλτούρα. Εκπαιδευτικοί πρόσφοροι σε αποδόσεις, συνεπείς στο όραµα. Που διεγείρουν τις αισθήσεις µας κι ανατρέπουν την ειµαρµένη της µπλαζέ και τεµπέλικης εκδοχής των άλλων που δεν πολυσυµπαθώ. Που δεν µοιάζουν φύσει και θέσει µε το συνδικαλισµό τους. Το συνδικαλισµό που φέρεται σαν καψούρης µε τον σουλτανοποιηµένο Αρχιεπίσκοπο.

Κι εκεί που πολλοί εκπαιδευτικοί έσκασαν σαν σαπουνόφουσκα µετά το καλοκαίρι, πήρα µια τζούρα προοπτικής στην κινητοποίηση της Αρχιεπισκοπής. Εκείνοι οι 250, ναι εκπαιδευτικε, είναι ο προοπτικισµός της παιδείας. Όσο µερίδα εκπαιδευτικών αποδεικνύεται µια µεγάλη απάτη, χωρίς άλλα κοινωνικά αισθητήρια, που θα κρατήσει απλά σουβενίρ τη µεγάλη πορεία του καλοκαιριού και θα τη διηγείται και θα µνηµονεύει στον αιώνα τον άπαντα αυτή τη µεγάλη υπέρβαση, τη µεγάλη εξαίρεση, η έπειτα εικόνα επέστρεψε στην καταθλιπτικότητά της.

Όµως, στη συµµετρία της στρεψοδικίας των πολλών, εµφανίστηκαν εκπαιδευτικοί που στάθηκαν σαν άψογοι συµπαίκτες των κοινωνιών. Που βάζουν τα σηµεία στίξης στη σχέση Παιδείας – Εκκλησίας. Στους δεύτερους, λέω ανοιχτά πως, δεν έχετε τους συνδικαλιστές που σας αξίζουν. Οι εκφραστές σας δεν είναι σε θέση να αντιλαµβάνονται την ανεπάρκειά τους. ∆εν οραµατίζονται σχολεία ευρύχωρα. Εµφανίζονται στα ΜΜΕ σαν πριµαντόνες, µιλούν και όταν μιλούν σας προσβάλλουν. Σαλιαρίζουν µε την καθυστέρηση και το σκοταδισµό.

Στις ιστορίες των κοινωνιών ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν οι ουδέτεροι άνθρωποι και οι περίοπτοι άνθρωποι. Αυτοί που θα σουλουπώνουν τον πνευµατικό µας εγκλεισµό. Που ξεκρεµάζουν τα κάδρα Αρχιεπισκόπων από τις αίθουσες. Που βάζουν πλαφόν στην ανάµειξη της Εκκλησίας. Εκπαιδευτικοί που δεν παίζουν τους ανήξερους. Που σε µια εποχή λεξιπενίας, είπαν µε τηλεβόες ανοιχτά τις λέξεις για την παρεµβατική ανάµειξη ενός ανθρώπου άνοµου, κλεπταποδόχου.

Που αντιλαµβάνεται. Πως δεν είναι οι εκκλησίες που διαµορφώνουν ανθρώπους, µυαλά και συνειδήσεις, αλλά η Παιδεία. Τα µεγέθη άρα, Μακαριότατε, ναι είναι άνισα.

Η Μαρίνα που είχε την πρωτοβουλία της κινητοποίησης ήταν απογοητευµένη όταν μιλήσαμε μετά τη διαμαρτυρία για την προσέλευση. Μια φίλη της απάντησε πως περήφανη πρέπει να νιώθει. Γιατί στην ιστορία, είναι η πρώτη γυναίκα που διοργάνωσε διαδήλωση κατά του Αρχιεπισκόπου.

Στα µάτια τέτοιων εκπαιδευτικών κοιτάζεις και είναι όλα πεντακάθαρα. Μαζί τους, µια κοινωνία µού φανερώνεται καλύτερη. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να νιώθει περήφανη που έχει στους πυρήνες της αυτούς έστω.

*

ΥΓ: Το συγκεκριμένο κείμενο είναι αφιερωμένο σε όσους/ες εκπαιδευτικούς γνώρισα φέτος με μυαλά που προστατεύουν τον προορισμό και το νόημα της παιδείας και του δημοσίου σχολείου. Που επαληθεύουν το φως που ψάχνουμε ανάμεσα στην ατάραχη τεμπελικη εκδοχή των υπολοίπων. Χωρίς tag.

Τα Άνθη του Κακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s