Η Ασιάτισα στην κηδεία του γέρου

dog_cat_wolf2

Σε πόσες κηδείες ηλικιωμένων πήγατε φέτος να δείτε κοπέλες που τους πρόσεχαν να θρηνούν δικό τους άνθρωπο; Εγώ δεκατρείς. Παρασκευή και δεκατρείς.

Πρέπει να γίνει ένα case study για τις γυναίκες που προσέχουν ηλικιωμένους, πως είναι στις κηδείες τους. Αυτή τη μικρή προσθήκη στην οικογενειακή κυπριακή αξία μας. Όσοι νομίζαμε την αγάπη, τη συμπαράσταση, τη βοήθεια που μας δώρισαν για προσχηματική, θα ομολογήσουμε αφοπλισμό την ώρα που θα τις δούμε στις κηδείες τους. Τα ρατσιστικά μας εφευρήματα μοιάζουν τέτοιες ώρες μια μεγάλη απάτη, ένα reverse tolerance.

Κλαίνε και κλείνουν παρουσία μαζί μας, σαν ο ακόμα ερωτευμένος, που πρέπει να χωρίσει.

Βγαλμένες από μικρές αγγελίες ατζέντηδων.

Αυτές με τις ζωές τις ρευστές, τις μόνιμα άβολες. Αυτές που τις αγαπάμε, ακόμα, ερασιτεχνικά. Που ήρθαν μετανάστριες για δουλειά. Που βρίσκουν μια σχετική ευτυχία μες στις οικογένειες μας. Που δεν καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) ότι, στην πραγματικότητα, αηδιάζουμε ό,τι αγγίζει το μαύρο δέρμα. Μιθριδατισμοι που σταδιακά τις εξοικείωσαν με τον κομπασμό μας να φάμε από το πιάτο που έπλυναν. Χέρια χρωματισμένα μόνο για να πιάνουν σκατα.

Εμείς, επινοήσαμε πως η δική μας έτυχε ευτυχώς και είναι πολύ καλή. Που την επιτηρήσαμε μέχρι να το ζορίσουμε να μας βγει ότι είναι πολύ καλή.

Ο κάθε ανόητος έχει στη διάθεση του την εικόνα. Ότι ζουν τους γέρους μας στις πιο δύσκολες στιγμές τους, καθημερινότητες μες το γεροντικό πίρι-πίρι. Αν αυτό δεν μας εντυπωσιάζει, γιατί περιμένουμε, αναδρομικά να τις εκτιμήσουμε, όταν τις δούμε να σπαράξουν στην κηδεία; Στο πέρας της πορείας τους στην οικογένεια μας;

Αγάπη μες την σαφήνεια του κλάματος.

Τα δάκρυα της στην κηδεία, ήταν το σύνορο μεταξύ της απώλειας ενός ανθρώπου που μας αγάπησε, αλλά, είναι και κάτι άλλο, που πρέπει να δεόμαστε εξίσου. Κλάμα που υποτίτλισε ένα ακόμα τέλος σε ακόμα ένα κύκλο της ζωής της. Απλώνεται μπροστά της μια νέα μοναξιά. Είναι το συνεπές τετελεσμένο των μεταναστών, η κατάληξη σε νέα ανασφάλεια, ακόμα μια απώλεια, ακόμα μια απόσυρση.

Έρχονται, δένονται, μας αγαπάνε, φεύγουν, έτσι πάει.

Αγαπημένη Τουκ, Λουλλού, Μιλού, πριν ηττηθούμε οριστικά σαν ανθρώπινο είδος, θέλω να σου πω, πως έχεις προβάδισμα στις ζωές των γέρων μας. Πρέπει να έχει προβάδισμα αυτός που καθαρίζει τα πανιά του , που δημιουργεί δικέφαλους να τον κάνει μπάνιο, που του λιώνει το μήλο πουρέ και σκουπίζει τα σάλια του, που κοιμάται με μόνιμο ήχο από αγκομαχητά, που εφευρίσκει τριάντα περίπου στάσεις κάθε πρωί για να του φορέσει παντελόνι και φανέλα, που του βάζει τη μασέλα στο ποτήρι νερού το βράδυ, που την κολλά στα ούλα του το πρωί, που παίρνει χτένα και του συγυρίζει τα μαλλιά ακόμα και όταν δεν βλέπει κανένας. Την ώρα που κρατάς τα λερωμένα μωρομάντιλα με το τυλιγμένο πάμπερ και το κουτί από το τζελ των ούλων, στρέφεσαι κατάφωρη απέναντι στις επιφυλάξεις μου.

Ντρέπομαι που μας παρέχεις ακόμα γενναιοδωρία κλάμα από σύνδεση με τον γέρο μας ενώ εσύ τον έζησες μόνο στις πιο δύστροπες στιγμές του ενώ εγώ τον έβρισκα καθαρό και καθιστό, ντρέπομαι που μπαίνω να σε ελέγξω και εσύ τρέχεις να κάνεις καφέ λες και ήρθε φιλενάδα σου, γιατί ήμουν το πιο οικείο σου πρόσωπο σε αυτό τον ξένο τόπο. Ντρέπομαι που σε βλέπω σαν σχέση υπηρεσιών, ντρέπομαι που δεν μας βλέπεις σαν σχέση τυπικών προσόντων. Ντρέπομαι που προηγείσαι στην αγάπη μας απέναντι στον γέρο μας. Μας. Είναι ίσως πιο δικός σου άνθρωπος από ότι δικός μου.

Δεν είσαι ένα ασιατικό κελεπούρι, μια εξαίρεση. Είσαι ό,τι πιο ξεκάθαρο στην κυπριακή οικογένεια.

*Μέσα στην παραζάλη της κηδείας είδα την κόρη να παρηγορεί την κοπέλα της αγγελίας.
Εκείνη εξαργυρώνει πρώτη φορά σε αγάπη
και μπαίνει μετά σε νέα αγγελία.

 

Τα άνθη του κακού

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s