παρασκευή ώρα μηδέν

67820358_10156239133691776_2245148610150793216_n

Στη διαμαρτυρία ενάντια στην αναπομπη του Νόμου της προστασίας απο τις εκποιησεις στη Βουλή, με εκατοντάδες περήφανου κόσμου που κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του, μαζί και την αξιοπρέπεια του. Είχα καιρό να δω τόσο εμψυχη διαμαρτυρία. Γιατί πριν τη δημόσια παιδεια, πριν τη δημόσια υγεια, η στεγη είναι το αναγκαιοτερο δικαίωμα. Ο παλμος, η ανατριχίλα. Η υπεροχή του αισθηματος της κοινωνίας. Η υπεροχη του ένστικτου για κοινωνική επάρκεια σε όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας.. Σε κάποιες ιστορίες αξίζει να λέγονται τα μικρά και τα επιμέρους. Μέρος του αστυνομικού σώματος που φώναζε στον κόσμο, είμαστε μαζί σας, η δήλωση του Συλλουρη ότι θα ψηφίσει την αναπομπη της προστασίας..Εικοσάχρονα παιδιά, της γενιάς που απαξιωνετε, που ζητούσαν δικαιοσύνη για τα σπίτια των γονιών τους ή απλά κόσμου που ξέρουν, γυναίκα μονογονιος που ήδη εχασε το σπιτι της σε πλειστηριασμο αλλά ήρθε να συμπαρασταθει στους υπόλοιπους, κινήματα που ενώθηκαν σαν μια γροθιά, ηλικιωμένος ανάπηρος που μου ζήτησε να φερω νερά να προσφέρω στους αστυνομικούς που στέκονταν στον καύσωνα για ώρες, ο υπεύθυνος αστυνομίας που δεν επέτρεψε στους καταβεβλημενους αστυνομικούς να πάρουν τα νερά που τους προσφεραμε, νεαρή δημοσιογράφος που τα έβαζε στις τσέπες των παντελονιων τους κρυφα, το κόκκινο χαλί που στρωνοταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατέφθασε, μπροστά από το λεωφορείο που έφερε άστεγο κόσμο στη διαμαρτυρία, τα οξυμωρα, τα κυνικά, τα κλάματα, τα αδιάφορα βλέμματα, τα χέρια που έτρεμαν, τα χέρια που έσπρωχναν, τα χέρια που έμεναν στις τσέπες τα χέρια που κρατούσαν την λιποθυμη, η πλούσια κυρία που ήρθε και δήλωσε ότι εγώ δεν έχω χάσει σπίτι όμως το χάνουν συνάνθρωποι μου και σήμερα είμαι εδώ, ο παλμος του πόνου, το δεν έχω ώρα του Συλλουρη, ο δημοσιογράφος που έκλαψε στη θέα του κόσμου κι όσων ακουγαμε, το άψυχο πρόσωπο που προσπέρασε τον κόσμο του χρηματοοικονομικου επιτρόπου. Οι δημοσιογράφοι που κράτησαν πανο με τον κόσμο ακόμα κι αν γράφουν σε συστημικη εφημερίδα ρισκαρωντας τη δουλειά τους, οι δημοσιογράφοι που επέλεξαν αντί να ελέγχουν την εξουσία, να έχουν σήμερα ρόλο εκπροσώπων τους. Η διαταγή του υπεύθυνου αστυνομίας να μας σπρώξουν να φυγουμε να μη δει διαμαρτυρομενους ο Μητσοτάκης και χαλάσει η μπλόφα του Κυπριακου success story που τους καπαρτιζουμε, οι αστυνομικοί που υπακουσαν και ξέχασαν πως ανήκουμε στην ίδια παροπλισμένη τάξη, οι αστυνομικοί που έμειναν στη θέση τους κι αρνήθηκαν να υπακουσουν και να σπρώξουν κόσμο. Οι βουλευτές που προσπέρασαν, οι βουλευτές που ήρθαν και αγκάλιασαν, οι βουλευτές που είπαν φύγετε, οι βουλευτές που είπαν μην μετακινηθείτε, έχετε δικαίωμα και υποχρέωση στη διαμαρτυρία.Πόσοι διαφορετικοί κόσμοι σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

*
Στη φωτογραφία είμαι με τη Stalo , ένα από τα πιο περήφανα μέλη του συνδεσμου μονογονιων που πάτα στα πόδια της ακομα κι αφού έχασε το σπιτι και τη δουλειά της, και που τη μοναδική φορά που ζήτησε βοήθεια από το κράτος της απάντησαν να παει να μείνει σε χωριό που είναι πιο φτηνά. Σκετα νετα, αναλγητα, με τελεία. Κι αυτή είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες που ήταν σήμερα στη Βουλη. Ο κοσμος που έβαλε άδεια για διαμαρτυρία αντί να τη φυλάξει για τις διακοπές. Η ώρα ήταν 10.30 το πρωί.

*
Η συνεδρίαση της Βουλής με αυτά και με αυτά αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Μετά την Παρασκευή πάρτε το χαμπάρι καμια προστασία για τις περιουσίες των συνανθρωπων μας δεν θα υπάρχει πια. Φτανει 15 Αύγουστος, διακοπές, ούτε δικαστήρια ούτε δικηγόροι ανοιχτοί. Το timing των τραπεζών για μαζικές εκποιησεις. Όσοι νομίζατε ότι οι εκποιησεις ήταν ένα μακρινό ανέκδοτο, θα ψάχνετε party ice. Ωρα μηδέν.

Όσοι νομιζατε πως κινδυνεύουν μόνο σπίτια τυχοδιωκτων που δεν πλήρωναν δάνεια, δεν ήσασταν εκεί να δείτε πόσες εκατοντάδες φτωχών, ανέργων, μονογονιων που τους πήρε το σπιτι ο πρώην και τους άφησε το δάνειο, πόσοι άνθρωποι με παράνομες υπερχρεωσεις των δανείων τους από τις Τράπεζες, πόσοι παλεύουν διευθετήσεις αλλά οι τράπεζες αρνούνται γιατί λιμπιζονται οι γυπες που τρέφουν τις ωραίες περιουσίες τους, πόσος κόσμος νομιζε ότι η τράπεζα δέχθηκε δίκαιη διευθέτηση αλλά έλαβαν αφού παραπλανηθηκαν επιστολή πλειστηριασμου κινδυνεύουν. Να βουτήξουμε τη γλώσσα στον εγκέφαλο μας πριν γενικεύουμε και μιλάμε σαν τράπεζες, κυρίως να τη βουτήξουμε πρώτα στη ψυσσιη και τη συνείδηση μας. Την ταξική την συνειδηση μας. Αν έμεινε. Αν δεν γίναμε δικηγόροι των τραπεζών στη θέση των δικηγόρων των τραπεζών. Αν διαλέξαμε σωστά σε πιο στρατόπεδο ανήκουμε.

“Από το 2011 σώζουμε τράπεζες αντί ανθρώπους, είμαστε ήδη φτωχοι, σώσατε τις τράπεζες και μας αφήσετε φτωχους, αφηστε μας έστω την αξιοπρέπεια μας κι ένα κεραμίδι” (πολίτης προς Συλλουρη)

*
Ο κοσμος την Παρασκευή οφείλει να είναι δεκαπλάσιος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s