ο γέρος

Την πιο ωραια πολιτικής αντίληψης κουβέντα μου την είπε ένας γέρος κύριος στο γραφείο μόλις πρωτοήρθα από τις σπουδές. Κανεί κορουα μου εσείς η νέα γενιά να καμνετε οπαδικα στρατόπεδα Γρίβα, Μακαρίου, Γλαύκου, Τάσου, Σπύρου και τούτους ουλλους. Σταμάτατε τα είδωλα τζαι να τσακώνεστε για λλοου τους, να πιππιλατε λόγια τους και τουτοι εν η γενιά που ήταν ουλοι τζαμε με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μες τον ιστό της ιστοριας που σας επαραδωσεν τόπον μοιρασμένον, ξιμπαρομενον, εχθρεμμενο, με εδαφική καταθλιψη που την απαρκην των σειρήνων τζαι κάθε 20 Ιούλη παίζουν ακομα. Αστε τους πίσω σας τζιαι Γριβες τζαι Ντενκτάς τζαι αρκεψετε τον τόπο που την αρχή, εσείς τζι οι άλλοι ποτζι, μαζί.

Δεν γραφω εγω να ξεχασει κανεις; Η κατοχη ειναι εδω και ξερω και ξερεις πως προεκυψε. Η μη λυση ειναι εδω, η οριστικη διχοτομηση στα σκαρια και προκυπτει απο εθνικιστικες εμμονες. Και ναι πρεπει να αποσχιστουμε απο εμμονες σε πολιτικους, απο τη φετιχοποιημενη αναγκη της ηρωοποιησης τους.

Αυτα ειπε ο γερος να απαξιωσουμε, να αφήσει ο κοσμος πισω τις ιδεες Γριβα, ενωσης, χουντας, πραξικοπηματιων. Ο γερος (κι εγω) μιλα για απαλειφή, ξιμπαρωμα του εθνικισμου απο τα μυαλα μας και την παιδεια μας που κρατα στα ασαλευτα την κατοχη, δεν μιλα, ουτε μιλω για μνημοκτονια. Ειπε να σταματησουμε να ειδωλοποιουμε πολιτικους που φεραν την κατοχη, να θαφτουν στα σκοτεινα μπαουλα τις ιστοριας και να προχωρησουμε χωρις αυτους σε ολοκληρωμενη πατριδα.

Ειτε θα απορριψουμε τους ταγμενους εθνικιστικους ψυχαναγκασμους, ειτε ειμαστε δεσμευμενοι στις επαναληψεις μας, και να συνεχισει κοσμος να επιδιδεται ακομα στο αντιναγμα της φουστανελας και ουδεποτε να βρουμε μια συμβιωση της προκοπης χωρις εισβολεις πλεον. Ακριβως τουτη τη μερα βρισκω καταλληλη να πω να θαψουμε στον ταφο του τον πραξικοπηματια, να σβησουμε απο τον ενεστωτικο καμβα τις ιδεες του και να βρουμε ειρηνικα σχηματα πια με τους “αλλους απ’εκει, μαζι (ΤΚ). Δεν ζητησα σε καμια γραμμη να στρεψοδικησουμε. Να απολυμανουμε τα σκατα του τοπου και να δουμε επανενωμενη πατριδα ειπαμε. Να βγουμε απο τα σχηματα τους που μοιρασαν αυτο τον τοπο. Να τελειωσουμε οριστικα με αυτα. Τουτος ο τοπος εχει αλλο προορισμο απο τη διχοτομηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s