Ζέλεια

maxresdefault

Είδα το βίντεο της κόρης της Ζέλειας που έδειχνε ύαινες να προσπαθούν να κατασπαράξουν το λιοντάρι, κι εκείνο αμυνόταν χωρίς να φυγομαχεί, μέχρι που εμφανίστηκε μια λέαινα, κοίταξε τις ύαινες βλοσυρά κι αυτές κατάλαβαν πόσο λίγες και ηλίθιες είναι και άφησαν το λιοντάρι στον ρόλο του. Είναι καταπληκτικό, πως μια έφηβη απέδωσε το μικρό ύψος των Πανεπιστημίων. Αυτού του Πανεπιστημίου που ξεπροβαδίζει όποιον δίνει κοινωνικές μάχες χωρίς τυπική βιβλιογραφία σε σύστημα Χάρβαρντ.

Η Ζέλεια, που είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο μίλησε ανοιχτά για την μεγάλη πατάτα ενός γιατρού να κάνει κοινωνιολογικό δικαστήριο, λέγοντας κοντολογίς πως αυτοί οι λαοί συνηθίζουν να βιάζουν παιδιά, πως υποψιάζεται ότι το βρέφος-κορίτσι έχει ρήξη παρθενικού υμένα. Του τα είπε μερακλίδικα, έτσι που ήθελα να τα ακούσω. Πως δεν μπορείς να μιλάς για παρθενικό υμένα παιδιού, πως η βία στα σώματα δεν μετριέται με το παρθενόμετρο, πως δεν είναι στα χωράφια του η απόδοση ρατσιστικών χαρακτηριστικών. Πως από που ως που κάνει δηλώσεις μοστράροντας prestigious ιατριλίκι, παραβιάζοντας ιατρικό απόρρητο, λες και πρέπει να μας ηδονίσει με ανατριχιαστικές λεπτομέριες από αίμα και σεξ. Το παιδί τελικά δεν είχε βιαστεί. Η Ζέλεια έχει δυσνεξία στην ακαδημαίκή γλώσσα. Διαβάζοντας την πήρα τη τζούρα που θυμίζει να βουτώ τη γλώσσα στον εγκέφαλο πριν μιλήσω, πριν κανιβαλίσω.

Η Zelia είχε πασάρει στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, την μεγαλύτερη ευκαιρία να βγει πάνοπλη εναντίον του hate speech, να καλλιεργήσει αντιλήψεις. Με τις ατζέντες καθωσπρεπισμού η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αχρηστεύεται. Το ύψος των Πανεπιστημίων ελαττώνεται. Kτίζονται νεκροταφεία ιδεών. Αντί τα ίδια τα Πανεπιστήμια να εκφράζουν κοινωνικά και ακαδημαϊκά σαράκια, στην περίπτωση της Ζέλειας άνοιξαν πειθαρχική διαδικασία. Για ανάρμοστη συμπεριφορά. Τι σημαίνει αυθάδεια, τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά;

Δεν είναι μόνο θέμα λογοκρισίας. Είναι κάτι σημαντικότερο. Πως από τα Πανεπιστήμια, μένουν ανυπεράσπιστες οι μάχες κατά του ανθρώπινου κανιβαλισμού. Πως προσπαθούν να δαμάσουν τον μάχιμο, τον χρήσιμο, αυτόν με το πραγματικά καλό μυαλό, που χρησιμοποιεί λέξεις διεγερτικές και χρήσιμες για την καλλιέργεια των συνειδήσεων μας. Που τους κάνουν απολύμανση. Δεν τη δέχομαι την πειθαρχική διαδικασία της Ζέλειας και όφειλα να πάρω ανοιχτά θέση. Ακαδημαϊκοί σαν τη Ζέλεια είναι σχολή σκέψης. Ο λόγος που με κρατούν εντός Πανεπιστημίων τόσα χρόνια. Που νιώθω λίγη για την κοινωνία και που αναζητώ καθηγητές τέτοιους να ανοίξω. Μια Ακαδημία μαυσωλείο σαβουαρβρικών διατυπώσεων, κλισέ, προβλέψιμων, ανέμπνευστων και άγονων δεν μου κάνει. Μου κάνουν Ζέλειες που εκφράζονται παράτολμα, ακόλαστα ή κολασμένα, που είναι Νοστράδαμοι καλών κοινωνιών και αποδοτικών Πανεπιστημίων, που βγάζουν από τις αίθουσες ουσιαστικά καλλιέργημένους.

Στην πειθαρχική της Ζέλειας για ανάρμοστη συμπεριφορά, η ελευθερία του λόγου στην Ακαδημία φεύγει πλήρης ημερών. Και τελικά να που τα Πανεπιστημία βγάζουν ειδικότητες, όχι προσωπικότητες. Γιατί τα Πανεπιστήμια από ότι βλέπετε, δεν διαπιστώσαμε να κάνουν ποτέ πειθαρχικές σε όποιον παράγει κανιβαλλισμό ή ρατσιστικό λόγο, κάνουν πειθαρχικές σε όποιον τον ξηλώνει.

Τα άνθη του κακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s