Ίσως το Σάββατο

53649964_482728412260167_5121587439206400000_n

Παρουσίαση βιβλίου του Αλέκου, πάμε μετά για ποτό ο συγγραφέας, οι φίλοι, ο εκδότης, οι ομιλητές. Φρέσκα παιδιά, καλλιεργημένα, άλλα επαναστατικά, άλλα εξορθολογισμένα, άλλα κυνικά.

Είμαι με την Άντρη. Συμμετέχουμε σε σύνδεσμο που στηρίζει μονογονεϊκές οικογένειες. Δεν θέλει κανείς από όσους απαρτίζουν τον σύνδεσμο τους Ελαμίτες. Τα τελευταία χρόνια αποκλείουμε από τις δραστηριότητες την όποια εμπλοκή τους. Συνειδητά. Ενώ διαβουλευόμαστε και με τον πιο άκυρο βουλευτή, ακόμα κι αν μπορεί να τον κριτικάρουμε στις διαφωνίες.

Με αυτούς, αυτούς όχι. Πως μπορείς να είσαι στοργικός με το φασισμό; Όταν ξέρεις έχουν άλλο προορισμό από τον κοινοβουλευτισμό της πλήρης ισότητας. Κβαντικά. Οικοκυρική η πολιτική τους. Ξέρεις πως αποθέτουν μαλακά το φιλοναζισμό.

Ένας ομιλητής εκεί στο τραπέζι, είχε διοργανώσει πέρυσι συζήτηση στο Πανεπιστήμιο, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Που είχα πάει. Δεν ξέρω αν υπάρχουν έλλογα όντα που αγνοούν πως ΕΛΑΜ είναι Χρυσή Αυγή. Έστω στην μπας-κλας εκδοχή της.
Τα πράγματα είναι ίδια με τον εαυτό τους.

53833970_333903737255740_5741047527176667136_n

Συζητάμε εκεί στο τραπέζι διάφορα. Καταλήγουμε να λέμε με την Άντρη για την ημερίδα του Σαββάτου, πως μας διέφυγε στέλνοντας πρόσκληση στη Βουλή. Και καλέστηκε βουλευτής Ελαμίτης. Που πήρε και δήλωσε πως θα έρθει. Τα λιμπίζονται κάτι τέτοια. Μας έπιασε στον ύπνο, αντανακλαστικά δεν του είπαμε, όχι, μουντζωνόμαστε. Συζητάμε πως οι ατζέντες καθωσπρεπισμού ίσως είναι ρίσκα παράτολμα. Φιλιώνουμε τις κοινωνίες μαζί τους.

Ο ένας λέει, μα είναι στη Βουλή, πως να τους αγνοήσεις. Δεν μου αρέσει η εκδοχή. Αποδραματοποιεί την ύπαρξη τους. Αφήνεις να σολάρουν. Η άτεχνη αντιμετώπιση, τους μεγάλωσε. Πολιτική ελαφρότητα. Ο άλλος λέει να τους αφήσεις. Να μην θυματοποιούνται. Ούτε να βρίσκουν πάτημα να παρουσιάζονται αντισυστημικοί, «κοιτάτε δεν μας θέλει κανείς». Σε εποχές κοινωνικών κρίσεων, ο αντισυστημικός μοιάζει μεσίας.

Μυθοποιώντας και απομυθοποιώντας. Να οι ατέλειες μας ως κοινωνικά και πολιτικά όντα.
Η Άντρη επιμένει.
Να στείλουμε επιστολή. «Δεν είστε επιθυμητοί».
Θα το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους, το ξαναέκαναν, της λέω.

Ο ίδιος βουλευτής, πρόσφατα, είχε απαντήσει σε ανάρτηση μας για κλήσης βοήθειας για μια οικογένεια. Ότι αυτός ήθελε να βοηθήσει έγραφε δημόσια, και, ότι μας τηλεφωνεί και δεν του απαντάμε. Είδε Ελληναρέικο όνομα στην έκκληση βοήθειας.

Αυτό, η πλασαρισμένη μαρκετίστικη βοήθεια, είναι ερμηνεία καθαρή. Μεθόδευση. Συζητάμε μαζί του δημόσια.
– Θέλετε το ΕΛΑΜ να βοηθήσετε;
– Ναι. Μα στον σύνδεσμο βοηθάμε και οικογένειες ξένων.
– Θα μας πείτε ποιους να βοηθάμε;
– Θα δεχτώ βοήθεια αν θα βοηθάτε και ξένα παιδιά που στηρίζουμε, ρατσισμούς στη βοήθεια που παρέχουμε δεν δεχόμαστε.

Έγινε το σώσε. Η μισή κοινωνία μας στήριξε, η άλλη τους έβλεπε για Ρομπιν Χουντ που θέλουν να βοηθήσουν και εμείς δεν αφήνουμε.

Δεν ήταν οι πιο έξυπνοι, ήταν αυτοί με τις σωστές δημόσιες σχέσεις.

Κι έχουμε και την κοινωνία να παριστάνει την ανήξερη, να στρεψοδικεί. Τέλοσπάντων, ο βουλευτής μόλις είπα, το παιδί είναι ξένο απέσυρε την πρόθεση βοήθειας. Δεν χρειάστηκε να τον αποκλείσω εγώ.

Το Σάββατο όμως;
Πως νομιμοποιείς την ύπαρξη τους; Σκέφτομαι να σταθώ στην πόρτα, να του πω, «δεν είσαι πολύ welcome». Να τελειώνουμε οριστικά με αυτά. Δεν μπορώ να αφήνω την κοινωνία στα ίδια τραπεζοκαθίσματα μαζί τους.

Να το κάνεις, λέει η Άντρη.
Τι κοιτάς αποβλακωμένη;
Μου πετά στα μούτρα, «καλό κουμάσι είσαι. Αμέτοχη συμμέτοχη στην εγκατάσταση τους. Να κάνουμε ο σύνδεσμος προεόρτια στην ακροδεξιά».

Το ύφος σχετίζεται με το πως αποτιμάς την ιστορία. Κι η Άντρη το μετρά πολύ καλά.

Έχω σπαρταριστή την ευκαιρία μπροστά μου. Κι αχρηστεύομαι. Δεν αναμετριέμαι. Δεν τους αποκηρήσσω. Φοβάμαι πως μοιάζω σαν την τελευταία όψη της σχέσης την ώρα που διαλύεται όταν τελειώσει ο έρωτας. Μίζερη.
Είμαι μόνο μπλα-μπλα και θεωρίες για τους ναζί.

Ίσως την επόμενη φορά..

Ίσως το Σάββατο..

54258017_616111232186435_7128425446726696960_n

**********************************************************************************

Τα άνθη… του κακού

53591736_375585593265006_8012799495471366144_n-768x511

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s