Μάγδα Φύσσα

fyssa_2

«Η πιο δυνατή στιγμή της δίκης, οι καταθέσεις των δύο κοριτσιών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Άγνωστες. Αυτοβούλως πήγανε και καταθέσανε, 20 χρονών και τα δύο. Με σημάδεψε. Τα ονόματα των κοριτσιών πρέπει να γραφτούν στην ιστορία. Είχανε την ωριμότητα και καταλάβανε, τι σημαίνει φασισμός. Παρ’όλα αυτά δεν φοβηθήκανε και καταθέσανε».

Η Μάγδα Φύσσα. Και δυο κορίτσια με βαρίδια πιο πολλά από την πολιτεία όλη. Αν είναι να πούμε κάτι για τη μέρα της γυναίκας, να κουβαλήσουν τον ορισμό.

diki1-thumb-large

«Οι φασίστες και τα πρωτοπαλλίκαρα τους στο εφετείο, μου έκαναν νοήματα, ότι, θα δω, αλλά ούτε με νοιάζει».

«Που είν’ο Παύλος σου μωρή τώρα;»

«Ένα ολόκληρο τάγμα έφυγε απ’τον Πέραμα κι ήρθε στο Κερατσίνι για να σκοτώσει».

«Φωνάζουν στη δίκη, αίμα τιμή Χρυσή Αυγή, απαντάνε τα παιδιά τα δικά μας. Βλέπουμε μια αστυνομία να δέρνει τους δικούς μας και να προφυλάσσει αυτούς. Μπήκα μπροστά, προσπαθούσα να έχουν εμένα και ν’αφήσουν τα παιδιά».

«Το άσυλο η κοινωνία το έδωσε. 500.000 ψηφοφόροι».

«Νιώθω λες κι έχω φορτωθεί στους ώμους μου ολόκληρο τον φασισμό της χώρας. Μια μάνα είμαι που έχασε το παιδί της. Νιώθω όμως το βάρος απ’όταν ξεκίνησε η δίκη»

 «Γίνεται μια δίκη που δεν αφορά την οικογένεια του Παύλου. Αφορά την κοινωνία. Μιλάμε για κόμμα στη βουλή που έχει αποδείχθεί ότ’είναι εγκληματική οργάνωση. Και είναι εκεί. Μόνο εγώ το βλέπω αυτό; Δεν βλέπει η κοινωνία;»

«Ότι είμαι μόνη μου δίκες δεν με ενοχλεί,όχι. Το θέαμα την κοινωνία πρέπει να ενοχλεί».

fisa_417841546

Τα κορίτσια, η Μάγδα, η δικηγόρος, πανδύναμο φύλο.

Τόσοι Κος και στάθηκαν ανίκανοι στην προστασία της κοινωνίας από τη Χρυσή Αυγή.

Τα κορίτσια, η Μάγδα κουβαλούν τα σαράκια του φασισμού. Του απόλυτα διακριτού ξερατού του φασισμού στα φουστάνια της κοινωνίας. Μας θυμίζουν κάθε μέρα, σταθερές, απτόητες, ατσάκιστες και αμετάκλητες,  ότι ο φόνος αυτός είναι ξενάγηση στις γραμμές της ΧΑ, όχι εξαίρεση στον κοινοβουλευτικό ρόλο της. Τα, περί νόμιμα εκλελεγμένων, είναι ελλιποβαρή επιχειρήματα. Λες και δεν ξέρουμε τι συνιστά η Χρυσή Αυγή. Που είναι ναζιστικό καρμπόν. Μερακλήδες δολοφόνοι. Δολοφόνοι με δόλο, όχι φονιάδες. Αν είναι δυνατόν να μοιάζει η Χρυσή Αυγή σαν το πολιτικό κελεπούρι. Η ομολογημένη δολοφονία απ΄το Ρουμπακιά είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής του διαδρομής. Αφέθηκε ελεύθερος. Νανισμοί της δικαιοσύνης. Λες και ο Ρουμπακιάς ήταν το πουλέν τους στις δολοφονίες. Στην εγκληματική φύση τους. Ποτέ δεν μετάνιωσαν, ούτε ξεκρέμασαν τα κάδρα του Αδόλφου απ΄τη ρεσεψιόν.

Ο Φύσσας ίσως παίζει στους τίτλους. Η μάνα ωστόσο είναι κασκαντέρ στην κοινωνία. Η μάχη της δεν φτούρισε ποτέ. Όσο τη βλέπω ακόμα ξαναμμένη ξέρω πως η κοινωνία δεν είναι εντελώς παροπλισμένη. Υπάρχουνε άνθρωποι αντίστασης. Η Μάγδα, τα κορίτσια δεν φοβήθηκαν.

magda_fyssa

Η μάνα μου φοβάται, λέει συνέχεια σταμάτα να γράφεις γι΄αυτούς, φοβάμαι μην σου κάνουν τα ίδια.  Πριν λίγο καιρό βρήκαμε το αμάξι μου με θρύψαλα τον προφυλακτήρα. Θα τους μασήσεις της είπα, την αστειέυω  να μην φοβάται. Ξέρει ως που είναι ικανοί. Ξέρω, τα αντιφασιστικά της ένστικτα, είναι αποτελεσματικότερα απ΄όλα τα πολιτιακά αναχώματα. Όποτε δει κάποιο να ομοβοεί μαζί τους σε δημόσιους διαλόγους και εγώ ν΄αντιβοώ, με παίρνει, ποιος είναι αυτός; Πρόσεχε όταν βγαίνεις τα βράδια. Έχε κάποιον μαζί σου. Κλείδωνε το σπίτι. Η γυναίκα που βγάζει μαχαίρια σε όποιο φασίστα συναντήσει. Θα φοβηθώ εγώ;

…σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ.

Τα Άνθη του κακού

53603269_509097526284446_426065140924809216_n

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s