Ηγεμονίες (Ρατσισμός πατριαρχεία ένα και το αυτό)

xaravgi fota

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και έλα που ο ρατσισμός και η πατριαρχεία, εμπεριέχονται. Που το ένα διασφαλίζει το άλλο. Που αν είσαι το ένα, είσαι και το άλλο. Το αίσθημα της ανωτερότητας σε όλες τις εκφάνσεις του και με όλες τις φρικτές ιδιαιτερότητες του. Που και η έμφυλη βία, ρατσισμός είναι.

Και έλα που ήρθε η ώρα να πούμε το πως χρησιμοποιούνται οι λέξεις από δημοσιογράφους; Πως κτίζονται δημόσιες  αντιλήψεις από λέξεις. Πως υπάρχει τυπικό τελετουργικό εγκλημάτων στις φράσεις όταν περιγράφουμε εγκλήματα. Πως αντιλαλήσαμε και ονοματίσαμε τους δυο δολοφόνους-βιαστές στη Ρόδο με διαφορετικές επικλήσεις. Ο ένας 21χρονος, ο άλλος Αλβανός. Πως είπαμε τη δολοφονημένη κόρη Βορειοηπειρώτισσα και το δράστη-πατέρα Αλβανό. Ενώ δεν λέμε απλά, πως στα Βαλκάνια η γυναίκα είναι κτήμα. Που λέμε τα εγκλήματα πατριαρχίας, εγκλήματα τιμής. Που δεν καθόμαστε να δούμε τι δεν πάει καλά και γυναίκες σκοτώνονται από πατεράδες, πρώην, νυν και wannabe’s.  Τι πρέπει να δουλέψουν οι κοινωνίες κι οι παιδείες. Να λέγαμε πως αν ο γιος τα είχε με μαύρη, ο μπαμπάς στανταράκι δεν θα τον άγγιζε.

Η έμφυλη βία, η ρατσιστική βία, δεν είναι κοινωνική εκτροπή, μα φαινόμενα, συχνά στην πρόγνωση. Τίποτα δεν κάνουμε να το εξαλείψουμε. Απολύτως. Παρά τις Κασσάνδρες. Οι θεσμικές πόρτες είναι ακόμα και στη διάγνωση ερμητικά κλειστές. Σε δυο μήνες μέσα, έχουμε το κορίτσι που ο πατέρας σκότωσε γιατί τα είχε με Αφγανό.  Αφού οι ερωτικές επιλογές της κόρης καθορίζονται απ’τον πατέρα. Αφού η κτήση του δεν έκανε σχέση εθνικής υπερηφάνειας, τη σκοτώνουμε, δικιά του είναι ό,τι θέλει κάνει. Αφού καθάρισε την τίμια οικογένεια απ’τη φτηνή κόρη και τον μαυριδερό εχθρό. Συνδύασε γυναικοκτονία και ρατσιστικό έγκλημα σε ένα μονόπρακτο. Βάρεσε κόκκινο το χρωματόμετρο του.  Η μικρή πήγε στην Εισαγγελία. Δεν βρήκε ανταπόκριση. Έπειτα και το ο κορίτσι που απειλούσαν με το βίντεο βιασμού της. Αυτοκτόνησε απελπισμένη, αφού ζήτησε ομοίως προστασία απ’την αστυνομία κι αποθαρρύνθηκε. Η αστυνομία μοιάζει τόσο άντρο πατριαρχίας.   Η Ελένη βιάστηκε, πετάχτηκε στη θάλασσα από δυο κουλ γκομενάκια του νησιού που δεν δέχτηκαν πως δεν ήθελε να πάει μαζί τους.  Entitlement.

Δυστυχώς το πλέγμα πατριαρχία-ρατσισμός δεν αποσυνδέονται. Κοινωνικοί καταναγκασμοί που φέρονται δολοφονικά όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν καθορίζουν τους όρους που επιτρέπεται να υπάρχουν οι άνθρωποι. Ηγεμονίες δολοφονικές. Που παρανομοποιούν τη γυναίκα με την ελεύθερη βούληση, τον ξένο που ζει με στοιχειώδεις, αυτονόητες ελευθερίες στον τόπο μας. Στην ερωτική του ζωή, στα δικαιώματα στη δουλειά, στη στέγη, στο περπάτημα στη γειτονιά μας. Το πως ορίζει κοινωνικές γκλαμουριές και κοινωνικές υποδουλώσεις μια κοινωνία, αγιάζοντας τον θύτη ως προστάτη των χρηστών για να φιλιώσει τις αντιλήψεις μας με την πατριαρχεία και τον ρατσισμό, συντηρώντας τους πνευματικούς εγκλεισμούς μας στον ρατσιστικό και σεξιστικό βούρκο, είναι φρικτό και αδιανόητο. Ποιος τους πριμοδότησε με έμφυλα και εθνικά προνόμια όλους αυτούς τους εν δυνάμει δολοφόνους;

Βάλτε στα SOS πως πρέπει κάποια στιγμή -μάλλον όχι κάποια στιγμή αλλά άμεσα, χθες- να σωπάσουμε την κάλυψη της επιθυμίας του κοινού για σκανδαλοθηρίες, για επιτήρηση, για έλεγχο του θύματος. Όταν ένας άνθρωπος, ένας ξένος, ένας μαύρος, μια γυναίκα δολοφονείται, δεν αναλύουμε αν ήταν καλοί, κοσμιοτάτης διαγωγής, αν προκαλούσαν. Δεν υπάρχουν εξωλισμοί στη ζωή τους, δεν υπάρχει καλό και κακό θύμα, υπάρχει μόνο νεκρό θύμα. Η ιστορία σιωπά εκεί.

 

τα άνθη… του κακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s