Ο πρόεδρος κι η γκόμενα

gynaikes_papandreou_mimi_1 (1)

 

Πως φτιάχνεται ο πολιτικός ηγέτης, ένας πρόεδρος, ένας πρωθυπουργός σε όρους αγοράς;

Θυμάμαι τον Ρούσβελτ στην Αμερική που παρουσίαζε πως μπορεί να περπατήσει ενώ ήταν ανάπηρος. Κρατούσε μπαστούνι κι είχε στηρίγματα σε χρώμα παντελονιού για να δημιουργεί ψευδαίσθηση όρθιας στάσης. Υπάρχουν μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα καταγεγραμμένα που τον δείχνουν να περπατά, τα οποία διοχέτευσε το επιτελείο του.

Οι Πρόεδροι πρέπει να προσομοιώνουν εικόνα με τον καταναλωτή ψηφοφόρο. Ο μέλλων πρόεδρος, για να ‘χει ρέντα θέλει ζωή ατσαλάκωτη. Να οριοθετείται στα χρηστά στοιχεία της οικογένειας.

Είδα πολιτικούς στον κόσμο με εν τις διαστάσει συζύγους και όλοι, μα όλοι, ξέραμε πως η σχέση δεν υφίστατο.  Ο ρόλος της οικογένειας στο πολιτικό προϊόν είναι προαπαιτούμενο. Το λεν οι ειδικές ομάδες των επιτελείων της καμπάνιας. Λες και το εθνικό συμφέρον θα θιχτεί αν ο πρόεδρος χώρισε και έχει γκόμενα. Εθνικό μυστικό η γκόμενα. Ο λαός συνεργατικά κλείνει το μάτι.

papandreou_gamos-350x235

Δεν καταλαβαίνω τον τυπολάτρη πρόεδρο που δεν είναι χειραφετημένος συναισθηματικά.  Που δεν μπόρεσε να πει «δεν τα βρίσκαμε ρε φίλε», αγαπάω άλληνε. Που αγαπά την άλληνε και μου το κρύβει. Που η ορίτζιναλ αγαπημένη απομακρύνεται απ’ την εικόνα. Που το σινάφι μας δεν την χωνεύει. Θέλει την παντρεμένη του. Όσο πιο γηραιά και γραφική τόσο καλύτερα. Το λαϊκό βούλευμα αυτό αντέχει στο στομάχι.

Στέκεται ένάμιση πάντα βήμα πίσω (ο αντιπρόεδρος πρέπει να έχει περιοπτικότερη θέση), δέχεται χλιαρά συζυγικά ακουμπήματα στη μέση απ’ τον πρόεδρο, διάρκειας δευτερολέπτου. Προεδρική οικογένεια αριθμητική πράξη. Δεν τον καταλαβαίνω τον πρόεδρο.

Πιο πολύ δεν καταλαβαίνω την γυναίκα που αποδέχεται τον ρόλο. Που δεν την νοιάζει αν είναι βασίλισσα φτάνει να είναι βασιλομήτωρ Της φτάνει να ‘ναι δίπλα στο στιβαρό εκτόπισμα του προέδρου. Με τους κανακάρηδες οπωσδήποτε. Δεν την καταλαβαίνω και δεν την γουστάρω, πώς να το κάνουμε. Τα φιλανθρωπικά τσάγια είναι όσα συνθέτουν την μοίρα της. Ήρθε στο προσκήνιο μόνο για να ξεβρομίσει την μπίζινα. Προστακτική ευτυχία. Να κάνει το κοινωνικό άγχος λαμπίκο. Γυναίκα πρόσοψη, εφέ. Εικαστική παρουσία. Γυναίκα γαρνιτούρα. Στριμωγμένη γυναίκα. Γυναίκα, πες το κι έγινε μωρό μου. Σύζυγος ξεκάρφωμα.  Σύζυγος καθ’ υπαγόρευση. Ήρθε εφάπαξ και στάθηκε εκεί σαν να περίμενε από πάντα αυτό το τηλεφώνημα. Αντέχοντας την ουδετερότητα του ρόλου. Κάποια που σχεδόν περιφρονείς.

Δεν μπορώ ούτε τις στοργικές μεταδόσεις εμάς των δημοσιογράφων για αυτές που υπάρχουν για να γεμίζουν κενές στήλες. Ούτε τις δημοσιογραφικές διαστροφές που δεν αίρονται, δεν μπορούν να εκπονήσουν αυτές τις προδιαγραφές. Σιγά τη δυσαρμονία.

andreas

Για θυμηθείτε τον Παπανδρέου καλή του ώρα. Του τέλειωσε με την Μαργαρίτα. Βγαίνει απ΄το αεροπλάνο από Λονδίνο. Πλήθος κόσμου. Κάνει παρκούρ στο politically correct και γνέφει στη Δήμητρα να βγει από το αεροπλάνο. Ιστορικό νεύμα. Εισήγαγε επίσημα την γκόμενα στην Ελληνική οικογένεια.  Με μπέσα.  Και λόγω τιμής, μου άρεσε πολύ. Αδιαφόρησε για όποιον κοίταζε καχύποπτα, που για λίγο έμεινε ξερός για την συμφορά που τους πλάκωσε. Παντζουρλισμός. Μετά έγινε η άφιλη συμφιλίωση. Τι περιθώρια είχαν. Έχει απήχηση η εντιμότητα.

andreas_liani708a

Κυρίως όταν την φιλούσε δημόσια. Έρωτας που συμβολοποιεί την αλήθεια. Ήθελε πολλά βαρίδια.

Αυτός ήταν ευτυχισμένος ηγέτης, να μου το θυμηθείτε. Αυτή την γυναίκα κι αυτή την εκδοχή του Ανδρέα, την υπερασπίστηκα.

san-shmera-o-andreas-papandreoy-kovei-thn-tourta-nikhs-toy-pasok

Τα άνθη… του κακού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s