Η χωρισμένη επιστήμονας κι η δουλειά στο νεκροτομείο

Αυτή είναι μια ιστορία για τη χωρισμένη επιστήμονα και τη δουλειά στο νεκροτομείο. Αφήγημα τωρινό, δηλαδή στην so called εποχή «ανάκαμψης» και -πώς το λέτε- «success-story»;

Σπούδασε, ερωτεύτηκε παράφορα, γέννησε μόλις άνοιξε γραφείο. Κτύπησε βάρδιες, δουλειά, παιδί, οικιακή, συζυγική ευθύνη. Έκανε κι άλλο παιδί. Ονειρευόταν εξαργύρωση των πτυχίων της, καριέρα. Ήρθε κι άλλο παιδί, μετά άλλο. Ευτυχία τα παιδιά, όμορφο πράγμα τα παιδιά έλεγαν. Η πολύτεκνη ερωτευμένη επιστήμονας δεν ήταν πια γυναίκα, μα μηχανή. Ο σύζυγος ερωτεύτηκε άλλη που ήταν γυναίκα, όχι μηχανή. Έφυγε με την μη μηχανική γυναίκα. Ζήσαν αυτοί καλά, κανείς καλύτερα.

Η χωρισμένη πολύτεκνη επιστήμονας δεν είχε μάνα. Είχε πατέρα με Αλτσχάιμερ. Δεν έβγαζε τόσα για νηπιαγωγεία, νταντάδες. Κατ’ ακρίβεια δεν έβγαζε καν αρκετά να διεκδικήσει με κανά δικηγόρο διατροφή. Δούλευε όσο τα παιδιά ήταν σχολείο, με ό,τι έβγαζε πλήρωνε ηλεκτρισμό, πολλά μακαρόνια, πολλά φραντζολάκια για σάντουιτς, λιγότερο κρέας, εκδρομές, τετράδια, αγγλικά, βενζίνη, άδεια, ασφάλεια αυτοκινήτου, σκύβαλα, νερό… Λερναία ύδρα τα έξοδα, ένα πλήρωνες, δύο εμφανίζονταν. 42 χρονών η επιστήμονας, την θυμόμουν κούκλα. Τώρα, εγκατέλειψε εαυτόν, δεν θύμιζε το κορίτσι με τα όνειρα.

Η κρίση. Δεν μπόρεσε να κρατήσει το γραφείο. Μετά το μεσημέρι έτρεχε στα παιδιά. Δεν μπορούσε να αποπληρώνει δάνειο, δεν μπορούσε να πληρώνει τίποτα. Απευθύνθηκε στο Γραφείο Ευημερίας. Στηρίξτε με, ντρέπομαι, καταρρέω. Να βρεις πού ν’ αφήσεις τα παιδιά να δουλεύεις. Πάρ’ τα σε φίλες. Γράψου άνεργη, θα σε στείλουμε δουλειά. Την έστειλαν. Στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στο νεκροτομείο. Να καθαρίζει πτώματα. 6.30 ξεκινάς. Η χωρισμένη επιστήμονας θα καθάριζε πια πτώματα στο νεκροτομείο. Εντάξει, είπε. Ό,τι είμαι ας πεθάνει μέσα μου, να ζουν τα παιδιά. Μόνο να πηγαίνω 7 δουλειά. Να τα πηγαίνω πρώτα σχολείο. Όχι, είπαν. Δεν μπόρεσε να πάει στη δουλειά. Δεν την στήριξε το γραφείο. Εκούσια άνεργη, δήλωσαν.

Λεπτή η γραμμή που χωρίζει όλους μας απ’ την καταστροφή.

Ένα Γραφείο Ευημερίας, μια τάχα υποστηρικτική υπηρεσία ΕΕΕ που κατάντησαν κακοφορμισμένο δόγμα, στη μορφή ενός άστοχου δικαιοστάσιου ευημερίας, με κακόγουστη στήριξη, με όρους κοινωνικού μορατόριουμ. Που δημιουργεί ντετερμινιστικά αισθήματα ενοχής σ’ όσους «δεν μπόρεσαν».

Που νιώθω την ανάγκη να τους πω, ούσα και εγώ νέα επιστήμονας που αναζητά δίκαιη τοποθέτησή της στην εργασία, πως δεν ανταλλάζεις το είδος της κακής ζωής μ’ ένα άλλο κακό είδος. Δεν στέλνεις ανθρώπους που παραπάτησαν σε δουλειές που τους κλονίζουν την ταυτότητα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ωράρια, σαν σαδιστικό σωφρονισμό γιατί δεν τα κατάφεραν.

Δεν πρέπει να υπάρχει ανακολουθία των προσόντων, δεν δαμάζεις τις προσδοκίες καλύτερης ζωής, δεν ανακόπτεις όνειρα προόδου, κοινωνικής επανένταξης, ψυχολογικής αποκατάστασης. Την κάθε ιστορία να την βλέπεις προσωπικά, με ανθρώπινους όρους. Με κατευθύνσεις που εμπεριέχουν την ταυτότητα. Γίνε ρουλεμάν να μην τελειώνουν οι ιστορίες μ’ ανθρώπους να σέρνονται. Ν’ αποσείεις την κακή ζωή. Δεν τους κάνεις βορά σε μεταλλαγμένες δυστυχίες, μην εκδικείσαι αν αρνηθούν. Μη δημιουργείς νέες μορφές κακομοιριάς. Μην έχεις δοσολογημένο νοιάξιμο. Να αξιοποιείς, να χαροποιείς, να δημιουργείς ευημερία.

Όλη η ανθρωπότητα έχει λόγο απέναντι στον άνθρωπο.

Ειδικά αυτός που το διάλεξε ως επάγγελμα.

Αυτή η ιστορία είναι γι’αυτους που δεν σώθηκαν, για αυτούς που δεν βγήκαν απ’ τη δύσκολη θέση, που δεν ορθοποδήσαν. Γι’αυτούς που δεν ευτυχησαν γιατί κάποιος δεν τους πήρε απ’ το χέρι – κι ας πληρώνεται για αυτό.

https://dialogos.com.cy/haravgi/t-anthi-toy-kakoy/

 

44022954_10155650025081776_4226847890619760640_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s