ηκγ-πάντας κύμα P πάνω από 120 msec

 

Αν την ρωτούσες ποια ήταν τα καλύτερα Χριστούγεννα που έζησε ποτέ, θα σου έλεγε στα σίγουρα, πως ήταν αυτά που έζησε λίγες μέρες πριν τον γνωρίσει. Τότε που ήταν παρά τρίχα ευτυχισμένη. Σχεδόν ικανοποιημένη. Τότε που ήταν ακόμα βολεμένα και βολικά ηλίθια στην νωχελή ζωή της. Τότε που ήταν ακόμα ανυποψίαστη από μεγάλες αγάπες. Που ζούσε ότι βρέξει ας κατεβάσει.

Εκείνα τα Χριστούγεννα είχε ακόμα η κοπέλα της ιστορίας, το αδικαιολόγητο ύφος της μεγαλοπρέπειας που έχουν οι άνθρωποι που δεν έζησαν συνταρακτικούς έρωτες. Που κοιτούν με μισοχαμόγελα καταλογισμού υπερβολής, ή έστω αδιάφορης επιείκειας, όσους μιλούν μόνο για έρωτες. Που δεν καταλάβαιναν πως αξίζουν τόσο κόπο.

Οι μέρες που προηγήθηκαν εκείνων των γιορτών εκπονούσαν όλες της τις ουδετερότητες . Οι μέρες που ακολούθησαν εκείνων των Χριστουγέννων, την βρήκαν ανυποψίαστη. Και πυροβόλησαν μόνο μια φορά.

Αν την ρωτήσεις, θα σου πει ότι δεν θυμάται τίποτα πριν από αυτό. Δε θυμάται την ζωή της πριν από αυτόν. Μόνο την απολυτότητα της ευτυχίας εκείνων των χρόνων μετά.

Τον γνώρισε λίγο μετά που μπήκε ο χρόνος μου είπε. Και έκανε κομμάτια το πεπρωμένο που προδιέγραφε για τον εαυτό της. Την ήξερα από πριν. Και μπορεί να μην έπασχε από μικροαστικές πειθαρχίες ποτέ. Έβλεπε όμως τη ζωή κυκλωπικά και φλύαρα. Μετά όμως, την θυμάμαι πάλι, ήταν η πιο ωραία εκδοχή του εαυτού της.

Ύστερα, που ήρθε εκείνος και της ξέρασε έρωτα και της ξέρασε ευτυχία. Μονοκονδυλιά. Την ντάντεψε, την ξήλωσε και έζησε εκείνες τις γιορτές και κάποιες επόμενες, τις πιο ωραίες περιόδους της ζωής της.

Και έπειτα βέβαια -όπως κάθε αξιοπρεπής και άξιος για να γράφεται τώρα σε ιστορία έρωτας- εκείνος, στο επιμύθιο έφυγε. Η ιστορία τέλειωσε μεγαλόπνοα όπως άρχισε. Μου είπε πως τα happy endings δεν ήταν για αυτούς .

Και πες πως τέτοιες ιστορίες ακούμε συνέχεια πολλές. Πόσοι φίλοι μας, συγγενείς, έζησαν μεγάλες αγάπες που δεν έφτασαν να βρουν μέλλον… Δεν είναι όμορφα Χριστούγεννα όσα ζουν οι άνθρωποι αυτοί μετά. Όλα τα επόμενα Χριστούγεννα μπαίνουν στον άξαμο και είναι μικρά, ανολοκλήρωτα, ανεπαρκή. Αδικαίωτα. Τίποτα δεν μεταβολίζεται στο πλυντήριο του τέλους .

Αν την ρωτήσεις σήμερα, θέλει άφεση ζωής. Και του χρόνου και όλα τα επόμενα Χριστούγεννα αν την ρωτήσεις ξανά, νομίζω θα μοιάζουν πάντα ανεκτέλεστες τελειότητες. Νομίζω θα θέλει να πάει πίσω ξανά στην άγνοια. Όσοι έζησαν τέτοιες ιστορίες όλες οι προεκτάσεις των ζωών τους σκουντουφλούν εκεί πέρα. Στο ότι έχουν πια μετά από κάτι τέτοιο, αποκηρύξει οτιδήποτε μέτριο, χλιαρό, συμβιβαστικό κι υποταγμένο.

Την ρώτησα πολλές φορές. Γιατί δεν άφησε κάποιον άλλον να μπει στη ζωή της. Λέει πως δεν θέλει καρικατούρες έρωτες. Την ρώτησα αν τον ξεπέρασε. Τον προσπέρασα, είπε. Τον υπερασπίστηκα και κουβάλησα το βάρος του και της ιστορίας μας, όπως έπρεπε για να μην τον ξεφτιλίσουν και να τον συρρικνώσουν οι διηγήσεις των τρίτων, αλλά τον άφησα πίσω μου και συνέχισα τη ζωή μου. Πως αλλιώς… Την ρώτησα αν ατόνισε, μου είπε ότι βρήκε αντίβαρα, στη δουλειά, στους φίλους της που την αγαπούν πολύ και στα γέλια που τους οφείλει.

Και ότι αγαπά τις ευτυχίες των φίλων της, δεν τις ζήλεψε ποτέ, για να τις ζεί εκεί να της θυμίζουν πως υπάρχουν έρωτες που μένουν κι ευτυχούν και ζουν γεμάτα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές. Για να ισορροπούν για όλους εκείνους τους άλλους, που φορτώθηκαν το βάρος της μελαγχολίας και της μοναξιάς.

*Χριστούγεννα 2017.

Θέλω να νιώσω, πως όσοι αγαπώ δεν κουβαλούν μοναξιές.

Να είναι τα Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη για όλους. Να μην ξέρετε κανένα τέτοιον άνθρωπο. Να ξέρετε μόνο ιστορίες δικαιωμένες . Να θυμάστε γιατί αγαπήσατε όσους είναι σήμερα δίπλα σας. Να θυμάστε πόσο τυχεροί είστε.

Υγεία και αγάπη σε όλους. Όσο κλισέ και αν ακούγονται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s