images

 

Βία είναι ο βιασμός. Βία είναι το αίσθημα υποχρέωσης που σου φορέσαμε να νιώσεις ότι πρέπει να απαντήσεις του αστυνομικού τι φορούσες. Βία είναι το άκουσμα της απόφασης από τον δικαστή για την γελοία μικρή καταδίκη του βιαστή σου. Βία είναι η αιτιολογία της απόφασης ότι δεν είχες το υπέρτατο προτέρημα της παρθενιάς έτσι κι αλλιώς πριν τον βιασμό. Βία είναι η σιωπή που σου επιβάλλει η οικογένεια σου για να μην «ατιμαστείς» και να τους ατιμάσεις. Βία είναι το ξύλο από τον άντρα ή τον γκόμενο σου. Βία είναι η λεκτική κι η ψυχολογική που σε καθηλώνει να νιώθεις ότι μέχρι εκεί είσαι.

Βία είναι να κοιμάσαι με έναν άντρα που δεν γουστάρεις πια. Βία είναι το να νιώθεις όντως ανίκανη, ανάξια, λίγη γιατί αυτό σου υπέβαλε υποτιμώντας σε συνεχώς ο σύντροφος. Βία είναι να σε μεγαλώνουν πρώτα από όλα για νοικοκυρά. Βία είναι ο φόβος να αντιδράσεις στον άντρα αφέντη του σπιτιού ακόμα κι όταν τρομοκρατεί τα παιδιά σου. Βία είναι το όχι σου που δεν γίνεται σεβαστό και που σε κάνει αντιδραστικό στοιχείο.

Βία είναι να ταλαιπωρείσαι να το παίζεις χαζή και μπίμπο για να βολεύεις τον άντρα που πρέπει να είναι ο άνω ξερόλας στις συζητήσεις και στις συνυπάρξεις. Βία είναι να ζεις με διατροφικές νευρώσεις γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι λεπτή και μόνο. Χοντρή εσύ κρύψου που δεν ντρέπεσαι να προσβάλλεις την δημόσια καπιταλέ αισθητική. Εσύ άντρα φαε ότι θες πασά μου. Βία είναι ο πατέρας ή η μάνα σου που σου λένε να σιωπάς μπροστά στον άντρα για να μην του μειώνεις το αλάνθαστο που του προικοδότησε ο αντρισμός.

Βία είναι όλος ο καταλογισμός που φορτώνεσαι όταν έφυγε ο άντρας από το σπίτι ακόμα κι αν ήταν για κάποια άλλη. Μα δεν ήξερε να τον κρατά τον άντρα της, μα την είδες πως έγινε; Βία είναι όλος ο κοινωνικός εκβιασμός ότι θα σου φορτώσουν γκόμενο αν βρήκες τελικά την δύναμη κι έφυγες. Βία είναι που κανείς δεν θα σε προστατεύσει και δε θα μιλήσει για την δυστυχία που βίωνες εκεί. Βία είναι να μένεις σε γάμους νεκρούς και δυστυχισμένους γιατί σε έκαναν να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο έξω από αυτόν.

Βία είναι να μη σε βοηθούν οικονομικά, ψυχολογικά ή πρακτικά οι γονείς γιατί τους ντρόπιασες φεύγοντας από τον γάμο σου. Βία είναι ο σύντροφος που δε σου αφήνει οικονομική ελευθερία. Βία είναι η δουλειά που δε σου δίνει οικονομική ελευθερία γιατί με την μισή εργατικη απόδοση πρέπει να αμειφτεί ο άντρας συνάδελφος καλύτερα. Βία είναι να μην δεις ποτέ ηγετική θέση εργασίας γιατί τα βάθρα είναι προνόμια αντρικά. Η γυναίκα να ηγείται ενός άντρα; Βία είναι να είσαι πάντα του πατρός σου ή του ανδρός σου. Ποτέ του εαυτού σου. Βία είναι να θεωρούν αποκλειστική σου υποχρέωση το καθάρισμα, το ξεσκάτισμα και το μεγάλωμα των παιδιών αγνοώντας τα γαμημένα ωράρια που κτύπησες πιο πριν.

Βία είναι τα δάκρυα που χύνεις πλένοντας τα πιάτα ενώ σκέφτεσαι τη ζωή που έχασες. Βία είναι η υποχρέωση σου να διαλέγεις την δουλειά με την λιγότερη ανέλιξη γιατί σχολνάς νωρίς, για να μπορεί ο άντρας σου να κάνει καριέρα. Και να μένεις δυστυχισμένη και συμβιβασμένη παρά τις τόσες σου δυνατότητες. Βία είναι να σε λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “too cute” για να μπορείς να ‘χεις μυαλό και να κάνεις καλές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Ενώ αν ήσουν άντρας θα ήσουν ένας σπουδαίος δημοσιογράφος που θα στεκόταν να σου απαντήσει με σοβαρότητα. Και που αύριο θα ήσουν εννοείται άξιος υποψήφιος να γίνεις και βουλευτής. Βία είναι να είσαι πολιτικός γυναίκα και να πρέπει να δέχεσαι την πλακίτσα ως κοινωνική αντίδραση για την φωτογραφία που σου βγάλε ο κάθε μαλάκας κάτω από τη φούστα σου.

Βία είναι να ακούς τους πολιτικούς σου ηγέτες στην ερώτηση τι είναι σεξουαλική εκμετάλλευση, να λένε, κάπου άκουσα για αυτό, ή ότι είσαι μια αππωμένη που δε ξεχωρίζεις το κομπλιμέντο. Βία είναι να σε πηδάει όταν δε θες αλλιώς αν δεν κάτσεις θα βρει άλλη. Βία είναι να βρει άλλη αλλά να είσαι υποχρεωμένη να το ανεχτείς και να πονάς γιατί άντρας είναι, θα κάνει και καμιά μαλακία. Βία είναι ο γιατρός που σου πιάνει το βυζί και πρέπει να προσποιηθείς ότι δεν κατάλαβες.

Βία είναι να σε ρωτάνε σε συνεντεύξεις δουλειάς αν είσαι παντρεμένη και θα κάνεις παιδιά ενώ κανένας άντρας δεν άκουσε ποτέ αυτή την ερώτηση. Βία είναι να σε απορρίπτουν σε δουλειές με την πρώτη ρυτίδα. Βία είναι το αφεντικό που όταν δεν έχεις καμιά ρυτίδα σου κάνει χυδαία σχόλια κι εξαρτώνται τα εργατικά σου προνόμια από το πόσο καλά έκανες τον κινέζο. Βία είναι όταν αισθάνεσαι ότι πρέπει να δικαιολογείς ή να ακούς από τρίτους την κάθε ηλίθια δικαιολογία για τον σύντροφο που σε κτύπησε. Βία είναι να ακούς τον μπάτσο και με ενοχή να νιώθεις ότι πρέπει να του απαντήσεις στην κατάθεση στο «ναι αλλά τι του έκανες και σε κτύπησε». Βία είναι οι κοινωνικές δικαιολογίες μπροστά σε τέτοια περιστατικά.

Βία είναι η ίδια η αντίληψη που σου φόρτωσαν ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να συζητείται εκτός σπιτιού. Βία είναι που ως γυναίκα καταλήγεις στη φτώχια πολύ πιο εύκολα από τον άντρα κι ακόμα στρουθοκαμηλίζουμε σε όλα αυτά τα στατιστικά. Βία είναι το κράτος, η μάνα, ο γείτονας, η κολλητή, η δημόσια αντίληψη, το παιδί που σε τιμωρεί αν βρεις νέο σύντροφο ενώ ποτέ δεν ισχύει το ίδιο για τον άντρα. Βία είναι να σου μετράνε με πόσους θα πας πριν θεωρηθείς κατεστραμένη. Βία είναι να νιώθεις πουτάνα όντως γιατί δεν γνώρισες τον κάθε γκόμενο παρθένα.

Βία είναι να είσαι κοριτσάκι σε κάποιες κοινωνίες και να σου κάνουν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Βία είναι να σου επιβάλλουν τι θα φοράς λες κι επέβαλαν ποτέ σε κάποιον άντρα κάτι τέτοιο. Βία είναι η ανάγκη να αποδείξεις το τυρί και το ψωμί που τρώει το παιδί σου και να ξεφτιλίζεσαι σε open court δικες και λαϊκά δικαστήρια για να πάρεις για αυτό την ελάχιστη διατροφή την ίδια ώρα που κανένας δε σκέφτεται εσένα πως το μεγαλώνεις οικονομικά. Και που δεν έχεις καμιά ευκολία από το κράτος για να μπορείς να το αφήσεις κάπου και να πας να δουλέψεις. Βία είναι που σε λεν κακούργα μάνα αν το αφήσεις τελικά κάπου για να πας να δουλέψεις. Βία είναι αυτή της πολιτείας που δε σου δίνει πρόσβαση στην νομική αρωγή για να πάρεις την κοινωνική δικαιοσύνη που σου αξίζει και δεν σκέφτεται πως θα βρεις τα λεφτά.

Βία είναι οι εξαναγκασμοί σου ανήλικο κορίτσι σε γάμους που δεν επέλεξες. Βία είναι να αναγκάζεσαι σε κάποιος μέρος του πλανήτη να μένεις σπίτι γιατί νύχτωσε κι ως γυναίκα δεν επιτρέπεται να κυκλοφοράς. Βία είναι οι λιθοβολισμοί σε κάποιες πλατείες του κόσμου γιατί είχες σεξουαλική σχέση πριν τον γάμο. Βια είναι να μας μετράς στην πολιτική και εργασιακή οροφή και να βγαίνουμε λίγες.

Βία είναι να σε λένε αδύνατο φύλο και να σε αλυσοδένουν σε αυτόν τον όρο όλες οι κοινωνικές νευρώσεις. Βία είναι να βλέπεις τον αμπάλατο πελάτη να διαλέγει τον άντρα δικηγόρο ή λογιστή ενώ είσαι πέντε φορές πιο ικανή. Βία είναι όλοι που ακούς να πιστεύουν ότι οι γάμοι την σήμερον ημέρα χαλάνε γιατί η γυναίκα παρα-χειραφετήθηκε και έβγαλε πια πολλή γλώσσα.

Βία είναι ο Υπουργός σου να θεωρεί ακόμα την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θέμα επιμέρους. Βία είναι να σου φέρεται ο καθένας σαν κρέας και να φοβάσαι να αντιδράσεις. Βία είναι που σε κάνουν να νιώθεις φταίχτης που ήσουν ο αποδέκτης της βίας. Βία είναι να αποφασίζουν οι άλλοι για τα δικαιώματα στο σώμα και τη ζωή σου.

Βία είναι να σου λέει ο Νόμος αν μπορείς να κρατήσεις ένα παιδί στο σώμα σου η όχι. Βία είναι η σωματεμπορία. Βία είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Βία είναι η μαστροπεία. Βία είναι να σε αντιμετωπίζουμε αφού είσαι γυναίκα των σεξουαλικών επαγγελμάτων ως άξια της μοίρας σου για όσα βιώνεις.

Βία είναι να σε αναπαριστούν τα ΜΜΕ ως σωματικό σκεύος παραγωγής οικιακής εργασίας και σεξουαλικής ευχαρίστησης του άντρα. Ποτέ κάτι άλλο. Βία είναι η λοβοτομή που υπέστηκες να νιώθεις ότι πρέπει να σιωπάς για όλα αυτά αλλιώς θα σε πούνε μια αγάμητη γραφική λεσβία φεμινίστρια και για αυτό δεν γυρίζει αρσενικό να σε δει.

*Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών σήμερα. Μια στις τρείς (!) γυναίκες θύμα σωματικής βίας. Σχεδόν όλες θύματα των υπόλοιπων μορφών της. Κι ακόμα δεν έχουμε απαλείψει καν τις τρανταχτές μορφές της. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ντροπή για αυτές. Είναι ντροπή των κοινωνιών και των καθυστερημένων μας αντιλήψεων. Ντρέπομαι και για μενα την ίδια, που την κοίταξα με αμηχανία, όταν συνέβηκε σε όποια μορφή της, κάποια στιγμή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s