behind-bars-1038x576Πριν δύο εβδομάδες κάναμε έκκληση να στηριχτεί με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μονογονιός μητέρα ανήλικου 10 χρονου στη Λευκωσία, πρόσωπο που τόσο ως Σύνδεσμος αλλά και προσωπικά γνωρίζουμε και έχουμε πραγματική και αξιολογημένη εικόνα για το όριο φτώχιας που ζει αλλά και την τεράστια αξιοπρέπεια που το αντιμετωπίζει. Κοπέλα εγκαταλελειμένη με χρέη, με παιδάκι με ειδικά προβλήματα, που βιοπαλεύει να καθαρίζει σπίτια όσο της επιτρέπεται καθώς το κράτος δεν παρέχει υποδομές φύλαξης να της προσέχουν το ανήλικο όσο αυτή πρέπει να πηγαίνει δουλειά. Βλέπετε αν το άφήσει μόνο στο σπίτι, θα επέμβει μαγικά το Γραφείο Ευημερίας να της πάρει το παιδί και αύριο τα πρωτοσέλιδα θα γράφουν για ασυνείδητη μητέρα που άφησε αφύλακτο ανήλικο. Την γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία στην οποία νοσηλευόταν με όγκο στον εγκέφαλο και όταν επέστρεψε (κι αφού είχε χάσει τη δουλειά της λόγω των συνεχών θεραπειών του καρκίνου) κι αφού είχε πουλήσει τα πάντα στο σπίτι της για να τα πληρώνει αυτά, χρειαζόταν φούρνο και σόμπα μαγειρέματος και απευθύνθηκε κοντά μας η γειτόνισα της για να τη βοηθήσουμε αν βρούμε κάποια σόμπα μεταχειρισμένη έστω και παλιά για να μαγειρεύει κάτι για την ίδια και το παιδί. Είναι δικαιούχος σχεδόν 500 ευρώ από το ΕΕΕ. Με 500 ευρώ μηνιαίως καλείται κάθε μήνα να στέλνει το παιδί καθημερινά σχολείο, να το ντύνει, να πληρώνει ρεύμα, νερό, βενζίνη για τις ανάγκες του μωρού να διακομίζεται στις ιατρικές υπηρεσίες που το παρακολουθούν, χρέη, στέγη και τροφή. Και τους ειδικούς γιατρούς που χρειάζεται το παιδί. Το παιδάκι είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπητό παιδί, κοινωνικό και με μεράκι να μάθει μπουζούκι. Όπως τα παιδιά τα δικά μας τρέχουν μπαλέτα, καράτε, ποδόσφαιρο κλπ. Τα όρια φτώχειας δεν τους επιτρέπουν πολλά πολλά. Ο πατέρας χαμένος, άφησε πίσω του το χάος και τα χρέη του σε αυτή την οικογένεια. Αναπόφευκτα, το παιδί επηρεάστηκε και στο σχολείο εντάχθηκε στην ειδική μονάδα, Η ειδική μονάδα έκρινε αβίαστα την ανάγκη το παιδί να παίρνει ψυχοφάρμακα… Δεν είναι αυτή η στήριξη που έπρεπε να δίνουμε σε αυτές τις οικογένειες και κυρίως στα ανήλικα παιδιά που κατα τα άλλα, με απλές αγωγές και πραγματικό ενδιαφέρον θα εξέλισσαν μια πολύ φυσιολογική ζωή. Τις 2 βδομάδες που πέρασαν από την τότε ανάρτηση μας, κλήθηκαν οι φίλοι μας, απλοί πολίτες και στήριηξαν την οικογένεια με τρόφιμα, κουπόνια υπεραγορών και κάποια λίγα χρήματα. Το κράτος και οι υποδομές ευημερίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων, εξαφανισμένο για άλλη μια φορά. Βλέπετε συζητάμε πως να σώσουμε τις τράπεζες ακόμα μια φορά. Και θα σώσουμε τα δικά τους σκατά με το σκατό που θα κάνουν παξιμάδι οι φτωχές μάζες. Θα πάρουμε σπιτάκια σε εκποιήσεις, θα αφήσουμε κόσμο στους δρόμους, αλλά οι τραπεζούλες θα σωθούν.

Δε θέλουμε να λύνουμε τα θέματα πυροσβεστικά κι ούτε να υποκαθιστούμε το κράτος, Ούτε να οδηγούμε τους πολίτες στην επιδοματοποίηση. Δομές θέλουμε. Κατάρτισης αυτών των ανθρώπων, φύλαξης παιδιών, επαγγελματικής ένταξης, ψυχολογικής στήριξης…

Επειδή η απουσία κι η αναισθησία τους δεν ηχούσε ήδη αρκετά δυνατά στα αφτιά μας στον Σύνδεσμο, είπαν χτες αφού την σταμάτησαν για τροχαίο έλεγχο να της τρίψουν στην μούρη και τα εντάλματα των χρεών της. Κι αφού δεν την προσέβαλαν αρκετά, είπαν να την ρίξουν και στο κελί…. Στο αυτοκίνητο βρισκόταν και το παιδί….

Σήμερα έχουμε τις πομπωδεις δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, αμανέδες για την επίφαση μεγαλοψυχίας του Γενικού Εισαγγελέα να την αποφυλακίσει. Κι αυτό είναι για μας η μεγαλύτερη αυθάδεια.

Το ζουμί απουσιάζει στην αμείλικτη αχρωμία των ρεπορτάζ και της πραγματικής κι ουσιαστικής λύσης του θέματος. Για μια ακόμη φορά, κράτος και δημοσιογράφοι αποδεικνύουν το πόσο λίγοι είναι. Καμια αναφορά ότι η γυναίκα αυτή βρέθηκε σε ένα κελί για μαλακίες. Καμιά αναφορά στις κολλεκτίβες νέων ψυχολογικών προβλημάτων στο παιδάκι που αποξενώθηκε από τη μάνα του για να την δει να πηγαίνει φυλακή στην παρουσία του. Καμιά αναφορά στο Γραφείο Ευημερίας που δε βρέθηκε εκεί να κάνει μια έκθεση για τις Αρχές για το γιατί χρωστά αυτά τα λεφτά. Καμιά βοήθεια από μέρους τους με έκτακτο βοήθημα για να πληρώσει να βγεί από τη φυλακή. Χεστήκαμε. Καμιά αναφορά για το γεγονός ότι μόλις προχτές έλαβε η κοπέλα τα 500 ευρώ του ΕΕΕ για να ζήσει τον μήνα με το παιδί και ότι αναγκάστηκε να δώσει τα 250 προκαταβολή στην αστυνομία για να αποφυλακιστεί προσωρινά και να αναρωτηθεί κάποιος, πως καλείται από σήμερα να ζήσει. (βλέπετε το κράτος είχε μεγαλύτερη ανάγκη τα 250 της ευρώ, από ότι αυτή η γυναίκα είχε ανάγκη το κράτος). Καμιά αναφορά ότι κανένα ποσό δεν της χαρίστηκε ποτέ με την αποφυλάκιση από την εξοχότητα του Γεν. Εισαγγελέα, ή της αυτού μεγαλειοτάτης Υπουργού.. δεν την απάλλαξαν. Τα εντάλματα είναι εκεί και εκκρεμούν για την επόμενη φορά που θα την εντοπίσουν. Οτι καλείται να το πληρώσει το ποσό των 8.000 ευρώ αλλά δε μας νοιάζει πως θα βρίσκει να το πληρώνει κάθε μήνα. Κι αυτό ως προσέγγιση του θέματος, ήταν η μεγαλύτερη χοντράδα.

Τηλεφωνούσα χτες να μάθω ποια ήταν η μονογονιός που συνελήφθηκε, τρομοκρατημένη μην είναι καμιά κοπέλα από αυτές που γνωρίζουμε και βοηθάμε όσο μπορούμε. Δεν μου έδιναν στοιχεία. Μου έστειλε η ίδια ψες (αυτή η ίδια που κάναμε την έκκληση για τρόφιμα πριν 2 βδομάδες) μόλις αποφυλακίστηκε δηλώνοντας μου πόσο φοβήθηκε, και ένιωσα άθλια που δεν κατάφερα να την στηρίξω μέσω του Συνδέσμου όσο έπρεπε για να μη φυλακιστεί, Μέσω ενός Συνδέσμου που ζει με μηδαμινά σχεδόν κονδύλια και μόνο μέσα από την αλληλεγγύη του κόσμου. Τις ίδιες ενοχές δεν τις ένιωσε το κράτος μας και ούτε οι Αρχές που τη συνέλαβαν χτες, όπως ούτε και οι Υπηρεσίες Ευημερίας ή η κυρία Υπουργός.

Πριν δύο μήνες σε μια συζήτηση στη Βουλή (στην οποία κληθήκαμε να παραστούμε οι αφορούμενοι Συνδέσμοι για να βοηθήσουμε να υπάρχει εικόνα της κατάστασης και να δουν σε ποια βάση θα γίνει η τροποποίηση του Νόμου) κι ενώ συζητούσαμε την καλύτερη αξιολόγηση σχετικά με επιδόματα και τους δικαιούχους, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο, ανέφερα στην Υπουργό την Ζέτα Αιμιλιανίδου συγκεκριμένα παραδείγματα για να αναδείξω την ανάγκη δικαιότερης αξιολόγησης των κριτηρίων. Όχι μόνο πετούσα αυγά στον τοίχο, αλλά μάλιστα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κος Αντρέας Κυπριανού, κτηνωδικά αδιάφορος, έφερε έντονη ένσταση στο να μιλώ (λέγοντας ότι στις επιτροπές της Βουλής μιλούν μόνο οι Βουλευτές – και κάπως έτσι βέβαια εξηγείται και το γιατί δεν έχουν ιδέα τι γίνεται κάτω στον κόσμο των κοινών θνητών πολιτών, εφόσων δεν τους έδωσαν ποτέ φωνή για να χουν εικόνα) αλλά μάλιστα προσβλητικότατα φώναζε ότι δεν ήρθα εδώ να μοιράζω πλεονασμούς αγάπης…..

Προτιμώ να μοιράζω πλεονασμούς αγάπης που τόσο φαιδροί σας φαίνονται, από τους πλεονασμούς αναλγησίας, αναισθησίας και γαουροήνης.

ΓΑΟΥΡΚΑ! Ε ΓΑΟΥΡΚΑ!

http://www.reporter.com.cy/police/article/235070/esyran-sti-fylaki-mitera-10chronoy-agrioy-kai-lipti-toy-eee-ga-anexoflita-entalmata

Leave a comment