Οι ανθρωπιστικά ατόφιες λαϊκές περιοχές

15978022_1417700341574858_5873986865491041383_n

Η Νίκαια ανήκει στις προσφυγικές εκείνες πόλεις που δημιουργήθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και έγινε η νέα πατρίδα των ξεριζωμένων προσφύγων. Με τον ερχομό 1.500.000 Μικρασιατών προσφύγων, δημιουργούνται νέοι συνοικισμοί ανά διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στον Πειραιά, για την εγκατάσταση τους.

untitled-3

Έπειτα από απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης το 1922, απαλλοτριώνονται οικόπεδα για τη δημιουργία συνοικισμών, δημιούργησαν Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων, δημιούργησαν Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων και εγκαινίασαν για αυτούς συνοικισμό. Στον συνοικισμό, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν κατάγονταν από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας όπως την Σμύρνη, την Μαγνησία, την Τραπεζούντα, κλπ πολλοί από αυτούς Αρμενικής και κάποιοι Μαρωνίτικης καταγωγής. Ανεγέρθηκαν περί τις 1000 οικίες, διόροφες ή μονοκατοικίες ή τους δόθηκε γή να κτίσουν κι αμέσως στεγάστηκαν 50.000 πρόσφυγες. Η αξία της κάθε οικίας ανερχόταν στις 70.000 δρχ (Περίπου 180 ευρώ τότε) και όποιος πρόσφυγας επιθυμούσε κατέβαλε 7.000 δρχ (18 ευρώ τότε) και είχε την δυνατότητα να το αποπληρώσει σε 15 έτη. Για την δημιουργία του συνοικισμού δαπανήθηκαν 80,279,302 δρχ και στο σχέδιο προβλέπονταν δημόσια κτίρια όπως νοσοκομείο, αστυνομία, εκκλησία κτλ. Στους δρόμους του νεοσύστατου συνοικισμού δόθηκαν ονόματα πόλεων και οικισμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου ώστε να νιώθουν οι πρόσφυγες οικεία, αλλά και τιμής ένεκεν στον ξεριζωμό τους. Στο συνοικισμό λειτούργησαν ξαφνικά πολλά εργοστάσια τότε, στα οποία εργοδοτήθηκαν οι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, και η βιομηχανική πλέον αυτή περιοχή, έτυχε μεγάλης ανάπτυξης!

tqxdzqeeeo58219f3a5a55a.jpg

Στου Ρέντη, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και με τη μετανάστευση Ρουμάνων, υπήρξε δημιουργία τριών προσφυγικών συνοικισμών. Κάποιες με κατοικίες που τους παραχωρήθηκαν, και άλλα οικοδομικά τετράγωνα όπου οι πρόσφυγες έχτισαν οι ίδιοι τα μικρά καταλύματά τους, σε οικόπεδα που τους παραχωρήθηκαν απ’ το κράτος. Στην περιοχή του Ρέντη δημιουργήθηκαν και προσφυγικοί σύλλογοι με δράσεις κοινωνικού και πολιτισμικού περιεχομένου κι αυτό αποτέλεσε για τους πρόσφυγες κατοίκους του Ρέντη, κίνητρο δημιουργικής ενασχόλησης και πνευματικότητας.

 

jlddj

* Όλα αυτά που γράφω δεν έχουν και μεγάλη σημμασία. Ωστόσο τα παρέθεσα, όταν έψαξα για την περιοχή αυτή στον Πειραιά για να δω γιατί παρουσίασαν την ευχάριστη έκλπληξη ευαισθησίας στο σχολείο τους με την υποδοχή και προσπάθεια ένταξης των σύγχρονων προσφύγων, την ίδια ώρα που βλέπουμε τον αλτρουσμό και την ανθρωπιά σε άλλα μέρη της Ελλάδας να έχει ασθενήσει. Το ΔΣ του σχολείου της Νίκαιας-Ρέντη, βρήκε στο κατώφλι του πρόσφυγες και άνοιξε ξανά, σχεδόν εθιμοτυπικά και χωρίς δυστροπία την πόρτα, βάζοντας τα γυαλιά στο υπόλοιπο σύστημα παιδείας και πολιτισμού (και τους εκφραστές του) άλλων ελλαδικών περιοχών.

jskh

Φαίνεται όμως πως οι περιοχές αυτές, οι πιο λαϊκές, εξορισμού παράγουν πολιτισμό και κουλτούρα, και σφραγίζοντας την ηθική τους, θεραπεύουν τα ανθρωπιστικά στρεβλά της υπόλοιπης νευραλγικής κοινωνίας που στρεψοδικεί. Τα σχολεία παράγουν τα κοινωνικά όπλα και το σχολείο αυτό, επαληθεύει την ομορφιά της ανθρωπότητας σουλουπώνοντας όσα ανθρώπινα και ηθικα καθήκοντα έχουν απομείνει μέσα μας, τορπιλίζοντας τους σολιψισμούς των αστικών περιοχών που ακόμα κομπάζουν περί τούτου και παραμένουν ψυχικά ρακένδυτες.Τουλάχιστον αυτούς τους πρόσφυγες, τους περίμεναν Άνθρωποι στην αντίπερα όχθη.

Refugees, you are not denied in this world

flkj

– Παραθέτω πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του σχολείου:

“Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στην πόλη μας!
Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Νίκαιας-Ρέντη καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα που σύμφωνα με απόφαση του Υπ.Παιδείας θα ενταχθούν σε σχολείο της πόλης μας.
Παλεύουμε και διεκδικούμε ώστε οι πρόσφυγες, που είναι θύματα ενός άδικου πολέμου, να έχουν όλα αυτά που χρειάζονται προκειμένου να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Η Ένωσή μας, ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πολύμορφης και έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, διεκδικεί άμεσα μέτρα για τα ζητήματα φιλοξενίας και εκπαίδευσης των ανήλικων προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα.
Η αλληλεγγύη και η στήριξη αυτών των ανθρώπων συνοδεύεται από την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις, τους βομβαρδισμούς, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλιτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που «χάθηκαν» στις θάλασσες.
Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική-φασιστική φωνή που θα τολμήσει να ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.
Η Ένωση Γονέων θα είναι παρούσα σε όλες τις πρωτοβουλίες καλωσορίσματος των παιδιών στην πόλη μας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο.

“Καθώς ετοιμάζεις το πρωινό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς να ταΐζεις τα περιστέρια.
Οταν πολέμους ξεκινάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους λαχταρούν την ειρήνη.
Οταν πληρώνεις το νερό, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που μόνο τα σύννεφα έχουν να τους θηλάσουν.
Οταν γυρνάς στο σπιτικό σου, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Μην ξεχνάς όσους ζουν σε αντίσκηνα.
Οταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.
Οταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους.
Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν.
Και καθώς σκέφτεσαι εκείνους τους άλλους,
στον εαυτό σου γύρισε και πες:
«Αχ και να ήμουν ένα κερί στο σκοτάδι».
(Από το ποίημα «Να σκέφτεσαι τους άλλους»,
του Παλαιστινίου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς)”

prosfsx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s