Κρίμα τα πεθαμένα σας νιάτα

Έχω δει εδώ και κάποιες μέρες την Ελληνική Βουλή των Εφήβων. Κι ενώ δεν έχει καμιά σημασία η γνώμη μου για τον Νίκο Φίλη, τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, με έχει στοιχειώσει οι εικόνα των 15-17χρονων στο βίντεο για τη συζήτηση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και των λοιπών. Η όλη εικόνα που αποκόμισα είναι η εξής:

old_people_illusion

Α) Ο θεσμός αυτής της ΒτΕ καταντά να δυσφημεί τη νεολαία και τη δημοκρατία.

Β) Ότι άκουσα και ότι είδα (ακόμα και σε άποψη εμφάνισης) έμοιαζε με σύναξη αρτηριοσκληρωμένων συνταξιούχων με μουχλιασμένες ιδέες και γραφικές γνώμες.

Γ) Ότι ο νεαρός με εμφάνιση 70άρη που υπερασπίστηκε με σθένος τα Αρχαία Ελληνικά καταχειροκροτήθηκε όρθιος από τους συνομήλικους του κάνει το παρόν που ζούμε πιο θλιβερό και το μέλλον που έρχεται από αυτούς (και για αυτούς) πιο ζοφερό.

oi-geroi-tou-mapet-soou-einai-ellines-300

Δ) Θα περίμενε κανείς οι προτάσεις περί ουδετερόθρησκων σχολείων, περισσότερης διδακτέας ώρας στα Νέα Ελληνικά και λιγότερης στα νεκρά Αρχαία, περισσότερης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης κοκ, να είχαν λεχθεί αντίστροφα από τη ΒτΕφ και να αντιστέκεται η παλαιότερη γενιά η οποία θα επέμενε στην πρωινή προσευχή, τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, στην διατήρηση των Αρχαίων… Κι όμως είδαμε μια εικόνα σουρεάλ. Δεν είμαι ακόμα σίγουρη αν έβλεπα την Βουλή των Εφήβων ή το Ιφιγένεια εν αυλίδι.

Ε) Αυτοί οι verbalisme μικρομεγάλοι με τους μίζερους συντηρητισμούς, θα είναι το μέλλον μας; Γιατί νιώθω πως μας επιστρέφουν με πατημένα τα γκάζια στο παρελθόν.  Και ότι μόλις ξεπόρτισαν από τον Παρθενώνα.

old-twins3.jpg

ΣΤ) Το να σε ανησυχεί περισσότερο το «Πιστεύω εις έναν Θεό»  από τα δικαιώματα των μεταναστών, το brain drain που σου υποβάλλουν για τους πρόσφυγες, τα προβλήματα των άστεγων, της εξαθλιωμένης και φτωχοποιημένης σου κοινωνίας, τα εργατικά δικαιώματα, τα μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία, το μπούλιγκ των συμμαθητών σου,  ή έστω, το να ζητάς ενταχθούν υπολογιστές στα σχολεία, να ζητάς πιο σύγχρονη γνωστική μάθηση ή έστω γενικά το να αλλάξει το παρών σύστημα παιδείας, εμένα με προβληματίζει και εσένα σε κάνει να μοιάζεις σαν να έχεις βγει από άλλη πραγματικότητα. Αυτή με τους μανδύες.  Και σίγουρα δείχνει την επιλεκτική σου όραση η οποία δεν μας κάνει να νιώθουμε καθόλου ευχαριστημένοι με τη νέα γενιά.

Ζ) Φίλε μου εγώ θυμάμαι στην ηλικία σου τους συμμαθητές μου κι εμένα να μας χαρακτηρίζει η επαναστατικότητα, η αντισυμβατικοτήτα, η αμφισβήτηση στο σύστημα, η εξέλιξη, η πρόοδος, η διάψευση σε κάθε πεπαλαιωμένη πλύση εγκεφάλου μας έκανε το σύστημα παιδείας. Χαρακτηριστικά που ακόμα η γενιά η δική μου των 30 διατηρεί, παλεύει να σπρώξει τον κόσμο μπροστά κι αντιστέκεται. Εσείς έχετε καταργήσει κι έχετε προσπεράσει την εφηβεία, έχετε βάλει σε χλιαρή θερμοκρασία το αίμα που κανονικά έπρεπε να βράζει (ειδικά αντιπροσωπεύοντας μια χώρα που ζει όλη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική αποδόμηση). Και αντί αυτού, αναμοχλεύετε να βρείτε εξιδανίκευση στο παρελθόν, με μια προσκόλληση που μου φέρνει θλίψη και που προμηνύει το βαθύ χώσιμο της χώρας στον σκοταδισμό σας!

pic-11-e1420910763869

Η) Παιδιά, μας δείξατε πως δεν έχετε θέληση για αλλαγές. Κι ο καθένας είναι υπεύθυνος για το παρόν που συντηρεί και το μέλλον που ετοιμάζει.

Θ) Παιδιά αν δεν έβλεπα την εικόνα που βγάζατε σέλφι με τον Αλέξη, θα νόμιζα ότι το βίντεο είναι από καμιά παλιά ΒτΕ γύρω στο 1992.

sintaksiouxos1 copy2

Ι) Παιδιά αν ήμουν εσείς, θα ζητούσα να κάνω περισσότερες ώρες Νέα Ελληνικά στο σχολείο, θα ζητούσα ακόμα να κάνω περισσότερα Γαλλικά, Ρώσικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Αγγλικά. Να διψάω για χρήσιμη γνώση. Αρχαία όμως όχι. Δε θα μου βρει δουλειά αν ξέρω πως ο Ιωσήφ δεν γκάστρωσε την Μαρία, ούτε πως μαρτύρησε η Αγία Άννα. Κι αφού σας αρέσουν τα αρχαία, το «Τω βίω μη μάχου» δε θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα κανένας εργοδότης (αν και εσάς ως αρχή μοιάζει να σας είναι χρήσιμο).

Κ) Αγαπητέ 16χρονε που υπερασπίστηκες με τόσο σθένος και πάθος την πολύωρη διδασκαλία των νεκρών Αρχαίων, γιατί είναι η ρίζα των Νέων και γιατί δε μπορείς να ξέρεις καλά Ελληνικά αν καταργηθούν τα αρχαία, σε πληροφορώ πως υπήρξα μαθήτρια του Φιλολογικού κλάδου στο σχολείο, άριστη, και με διακρίσεις. Δυστυχώς ήμουν ένα πραγματικό τούβλο στα Αρχαία Ελληνικά τα οποία ο εγκέφαλος μου δε μπορούσε να τα αφομοιώσει. Δεν ξέρω σχεδόν καθόλου Αρχαία, ωστόσο, όσο κι αν σε εκπλήσσει, έχω εξαιρετική χρήση της Ελληνικής γλώσσας, της πανέμορφης και πάμπλουτης όπως είναι σήμερα, έχω κερδίσει δεκάδες λογοτεχνικές διακρίσεις και δε χρειάστηκα ποτέ να αναζητήσω την ανάπτυξη της γλώσσας μου στα αρχαία βιβλία. Η παρωχημένη και μουσειακή μάθηση έχει εξαντλήσει πολλές ώρες της φαιάς παιδείας. Κοιτάξτε να ζητάτε ξεστράβωμα σε πράγματα πιο χρήσιμα και σύγχρονα. Ο εκκλησιασμός και οι παρελάσεις δεν είναι σημεία των καιρών.

κξσιο

Λ) Μου αρέσει τρομερά η ιδέα της ύπαρξης Βουλής των Εφήβων. Γιατί κανονικά από τα σύγχρονα μυαλά αναδύεις την εξέλιξη, την αγνότητα, το όραμα για ένα καλύτερο κόσμο, τις φρέσκες ιδέες, θυμούνται ακόμα την κοινωνία που ονειρεύονται. Αυτό περιμένω από έφηβους λυκείων. Αν όμως απλά τους εκπαιδεύουμε από τώρα στον κοινοβουλευτισμό των παππούδων τους, αν είναι να αναμασούν λόγια των γονιών τους και των παλαιόπληκτων δασκάλων τους, με επίδειξη μεγάλων ξύλινων λόγων, μηδαμινής ουσίας, κακής ποιότητας επιχειρημάτων κι ανταλλάσσοντας βλακείες με στόμφο, με κοστούμια και ταγέρ από το ντουλάπι των θείων τους, για τις ανάγκες της σοβαροπασαρέλας, και με πιο συντηρητικές ομιλίες από του κατηχητικού, τότε καλύτερα να μην υπάρχει. Εγώ θέλω έφηβους με τζιν, με σκουλαρίκια, εκφραστές των καιρών τους. Όχι καμάρια και κακέκτυπα των γιαγιάδων τους. Η Βουλή αυτή, ως βουλή εφήβων, έχει αποτύχει παταγωδώς. Κι αν είναι αυτή η Βουλή των Εφήβων προτιμώ να καταργηθεί. Είναι χειρότερη και από τη Βουλή των Γερόντων. Θα ήταν ένας υπέροχος θεσμός αν έχεις γεροντική μαλάκυνση από τα 17.

σκσξ

Μ) Όντως περιμέναμε όλοι από τους έφηβους αμφισβήτηση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Όμως αυτοί την άσκησαν στα πιο άκυρα σημεία.

Ν) Αν οι προτάσεις ανασυγκρότησης έρχονται με ρητορική από αυτήν την ΒτΕφ τότε: «Εμπρός πίσω».

Ξ) Τέλειωσε η συνεδρίαση και είπα, «Μαλάκα, πάλι καλά που δε ζητήσατε να φοράτε ποδιά στο σχολείο».

Ο) Θέλω να πιστεύω πως στη ΒτΕ ενδιαφέρονται και πάνε μόνο αυτά τα μικρομεγάλα. Ότι οι νέοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι έτσι.

Π) Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυπηρό από το ότι αυτές τις αποστεωμένες μπούρδες τις είπαν δεκαεξάχρνα. Παιδιά είναι κρίμα τα πεθαμένα σας νιάτα.

…Δε μπορώ να το καταλάβω το πείσμα στη φιλοσοφία της φουστανέλας. Δεν κάνει το τσολιά ελληνικότερο, ούτε τη…”φούστα” του πιο βαρυά αν επιμένουμε η γη να μη γυρίζει.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s