Γ12803113_246298122374971_5078034314658024134_n

[…]Έφυγε δίχως παιδεμό, μα έζησε ξεριζωμό
αυτήν την λέξη την πρωτάκουσα στα έξι.
Είχα ρωτήσει να μου πει την ιστορία απ’ την αρχή
κι όπως μιλούσε έσταζε αίμα η κάθε λέξη[…]

Είναι κάποια τραγούδια που ακόμα κι αν δεν έζησες βιωματικά το συναίσθημα, όποτε τα ακούς σε αγγίζουν. Το “Τα κλεμμένα” το είδα στο Υοu Τube πρώτη φορά πριν χρόνια, με βίντεο φτιαγμένο με φωτογραφίες από τους στριμωγμένους πρόσφυγες στο λιμάνι της Σμύρνης που ετοιμάζονταν να αφήσουν μια πατρίδα πίσω.

untitled3
Μαλάκα Νότη όταν έλεγες τη λέξη “ξεριζωμός” σε αυτό το τραγούδι νόμιζα καταλάβαινες τι τραγουδάς. 

Μαλάκα Νότη ήξερα πάντα ότι ήσουν αμόρφωτος κι ότι αυτό σου δημιουργούσε ένα τεράστιο κόμπλεξ και πάντα ήθελες να πουλήσεις φανταζί λέξεις και φαντασμαγορικές γνώσεις αλλά αντιμετώπιζα σαν σχεδόν διασκεδαστικό τον δομικό σου αλληθωρισμό και δε σε θεωρούσα επικίνδυνο.
Μαλάκα Νότη στις κοινωνίες, ορδές «ριψάσπιδων» είσαι εσύ και οι ομογάλακτοι σου. 
Μαλάκα Νότη δεν υπάρχει μετανάστης και λαθρομετανάστης. Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία. 
Μαλάκα Νότη το “Μάτια που κλαίνε μην τα πιστεύεις” είναι απλά τραγούδι και δεν ισχύει επί παντός. 
Μαλάκα Νότη, τα φουσκωμένα πορτοφόλια με 500ευρα που σου πετούν γαρύφαλα δεν σε ενοχλούν, των Σύριων γονιών που θέλουν να σώσουν τα παιδιά τους σε προκαλούν. 
Μαλάκα Νότη τράβα στη Συρία και εξήγα στους γονείς πως ένας ρίψασπις γίνεται να μένει να τον βομβαρδίζουν και μάθε τον να κάθεται εκεί ,αφού οι βόμβες είναι ”εμφύλιες” και όχι από ξένες επεμβάσεις. (Ρs 1: Αυτό πραγματικά δεν το κατάλαβα, αλλά μάλλον εννοεί πως οι ντόπιες βόμβες είναι μάλλον πιο ακίνδυνες) (Ρs 2: Επιτέλους κάποιος ας τον πληροφορήσει τι είναι οι ISIS και πόσες χιλιάδες ”έρχονται” από την πολιτισμένη του Ευρώπη. Δε γίνεται, και φασίστας και άσχετος) (Ρs 3: Και στην Ελλάδα βάφτισαν κάποτε πολλές επεμβάσεις των συμμάχων των Χιτλερικών “εμφύλιο” για να αποτινάξουν το όνειδος της προδοσίας τους) (Ρs 4: Θα αποφύγω να σου πω την ακριβή έννοια της λέξης ριψασπίδες).
Μαλάκα Νότη είσαι ο τελευταίος που δικαιούται να ξαναρθρώσει νότα για χαμένες πατρίδες, για κάποιες Στέλλες Σμυρνιές, για τον κυρ’ Μένιο.
Μαλάκα Νότη το να ταυτίζει κάποιος την καταστροφή στη Σμύρνη με ένα εν εξέλιξη πόλεμο, δείχνει αγραμματοσύνη και την όψη της απανθρωπιάς σου που σε κάνει το ελάχιστον, γελοίο.
Και τι φοβάσαι ρε μαλάκα Νότη και μιλάς για βιασμούς και εξισλαμισμούς πατρίδας; Μήπως σου αλλοτριώσουν τη άρια ελληνική μουσική με ανατολίτικες επιρροές; Ή,σου γαμήσουν την υψηλή ελληνική κλασάτη κουλτούρα, τσίχλας, μυτερής μπότας και αρτιστίκ φαβορίτας;
Μαλάκα Νότη αυτές οι χώρες που τώρα υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, κάποτε ήταν αυτές που εξήγαν πρόσφυγες και μετανάστες. 
Μαλάκα Νότη σταμάτα να αμολάς τις Χρυσές πορδές με το περισπούδαστο ύφος. Ο μέσος Έλληνας που τραβολογιέται στα μπουζούκια και του απευθύνεσαι τραγουδώντας, δεν ξανάκουσε κι έσπευσε σε google online dictionary για τη λέξη ”ριψασπίδων” που πρόσφατα κάπου διάβασες τυχαία και σου άρεσε. Δεν την κάνει σπουδαιότερη και σωστότερη επειδή είναι ωραία και άγνωστη στους πολλούς. Αυτό το χούι λειτουργεί με μονομέρεια διαστρεβλωτική που δημιουργεί αντίληψη στους αμόρφωτους ομοίους σου και μόνο.Και είναι επικίνδυνο. 
Μαλάκα Νότη που σου αρέσουν πολύ τα αρχαία: επειδή το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, συνοπτίκά: είσαι η απόλυτη περσόνα νεοναζί που περιμένει ασθμαίνοντας τον κατάλληλο χρόνο για να ξαναφορέσει τα ναζιστικά περιβραχιόνια.
Μαλάκα Νότη και ούτω καλούμενε “αυθεντικέ Έλληνα”, ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς. Και ναι είναι αλήθεια ότι οι αρχαίοι Έλληνες πρόγονοί συνεισέφεραν τα περισσότερα στoν ανθρώπινο πολιτισμό. Το έκαναν όμως αυτό καλλιεργώντας τη δημοκρατία και το σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο. Αν τώρα οι ίδιοι -κι εσύ ως απόγονος αυτών- στο όνομα των αρχαίων, περιφρονείτε τους συνανθρώπους σας, τότε το μόνο που κάνετε είναι να φανερώνετε ότι δεν είστε γνήσια παιδιά τους.
Μαλάκα Νότη η Ελλάδα ήταν παράδειγμα φιλοξενίας κι ανθρωπιάς και εσύ βγάζεις όλο το ρατσιστικό της πρόσωπο και ντροπιάζεις τους πολίτες της. 
Μαλάκα Νότη μάθε κάτι τελευταίο. Κάθε λεπτό,8 άνθρωποι εγκαταλείπουν ζωή και υπάρχοντα πίσω τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Αν εσύ και η οικογένειά σου κινδύνευες από πόλεμο, τι θα έπραττες;

Θα επέλεγες την παραμονή εκεί, ερχόμενος αντιμέτωπος με το θάνατο, ή, θα προσπαθούσες να διαφύγεις με τους γνωστούς κινδύνους απαγωγής, πνιγμών, φυλάκισης, εκμετάλλευσης και βασανισμών που συχνά αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν απόπειρα διαφυγής από την φρίκη της επιλογής μεταξύ τρόμου ή κάτι πολύ χειρότερου; 
Μαλάκα Νότη να μας πεις, αν και εσύ για ένα λόγο ανώτερο των επιθυμιών σου, έπρεπε να εγκαταλείψεις με τα μωρά σου τον τόπο που ζήσατε και μεγαλώσατε χωρώντας όλη τη ζωή σας σε μια βαλίτσα, με τι σθένος θα το έκανες αυτό, ή τι θα επέλεγες να βάλεις ή να αποκλείσεις από αυτή, αποποιούμενος την πολυτέλεια των αναμνήσεων, όταν υπερισχύουν πρακτικά ζητήματα, κρύου και χιλιομέτρων οδοιπορικών και ναυτικών μιλιών.

Γιατί δεν επισημαίνεις πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω σπίτι, ζωή, οικογένεια, φίλους, την αξιοπρέπειά τους; Δεν κατανοεί το άκαρδο της κουλτούρας σου πως οι πρόσφυγες δεν ταξιδεύουν εκούσια και με ενθουσιασμό στο νέο μέρος; Αναγκάζονται μαλάκα Νότη, να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Επειδή κινδυνεύουν. Η φυγή τους είναι λύση απελπισίας.

Βρίσκονται σφινωμένοι σε βάρκες και σαπιοκαράβα, με κλάματα παιδιών, κρύο, κενά μάτια και στομάχια που «φουσκώνουν» όποτε ο προορισμός πλησιάζει, ή «σφίγγονται» με το πρώτο δυνατό κύμα στη νύχτα. Εάν σταθούν τυχεροί, ίσως φανεί η στεριά. Αλλιώς οι ζωές χάνονται. Τόσο απλά. Με αόριστες καταγραφές οι οικογένειες των πνιγμένων δεν μαθαίνουν τι απέγιναν ρε πανηλίθιε Νότη.

Κι αν φτάσουν κάπου μένουν χωρίς ταυτότητα, χωρίς να κατέχουν κάτι από όσα συνέθεταν την υλική απόδειξη της πρότερης ζωής τους. Μάθε πως οι πρόσφυγες δεν κάνουν τουρισμό αλλά η χώρα τους ρημάχτηκε κι η εξαθλίωση δεν επιτρέπει σκέψεις παραμονής εκεί.
Μαλάκα Νότη κάθε αριθμός από αυτούς που ακούς να πνίγονται στη θάλασσα προσπαθώντας να μπουν ακόμα και παράνομα στη χώρα σου, όσο οι χώρες διαμάχονται ποιος έχει την ευθύνη διάσωσής τους, αντιπροσωπεύει άνθρωπο. Κάθε ένας τους, τζογάρει με το θάνατο για να φτάσει κάπου, κι ο καθένας κουβαλά δική του ιστορία δυσκολιών και καταχρήσεων που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους. Ακόμα και για όσους επιβιώνουν, οι ιστορίες κακομεταχείρισης και κακών βιωμάτων συνεχίζονται από τον κάθε καραγκιόζη σαν εσένα.
Μαλάκα Νότη, σκέψου μόνο για ένα λεπτό πως αυτοί οι άνθρωποι, φεύγοντας κόβουν τα νήματα που τους συνδέουν με μια πατρίδα και καταδικάζονται να νιώθουν ξένοι στον καινούριο τόπο διαμονής τους και ανεπιθύμητοι πίσω στα σπίτια τους. Η ανάγκη της επιβίωσης έφερε το διαρκές ταξίδι προς το άγνωστο. Μάθε πως κανείς δεν ονειρεύεται να βρεθεί σε ένα φουσκωτό με άλλους είκοσι, εκατό η διακόσιους ανθρώπους, μέσα στη νύχτα, παρακαλώντας να μην πλησιάσει το λιμενικό ή ελπίζοντας να έρθει, όταν η θάλασσα πάει να το αναποδογυρίσει.

Αν φτάσουν δε, αλλά συλληφθούν, τα κέντρα κράτησης είναι εκεί για να δώσουν τροφή, λάσπη και συρματοπλέγματα πριν τους ξαναστείλουν στη θάλασσα. Κανένας αμόρφωτος Νότης δεν λέει πως τα «ελεύθερα σύνορα» για τις «αγορές» δεν είναι ελεύθερα για τους πρόσφυγες. Και πως τα κράτη οχυρώνονται κλείνοντας το μάτι στην κερδοσκοπία των λαθρεμπόρων.
Όποια και αν είναι η διαδρομή, ή ο λόγος για τον ερχομό τους, η ζωή τους είναι ζήτούμενο αδιαπραγμάτευτο μαλάκα Νότη. 
Κλείνω με το ότι διαφωνώ με τις φωνές που ζητούν να μη μεταδοθεί η συνέντευξη από το ΡΙΚ. Να μεταδοθεί σε ώρα αιχμής θεαματικότητας. Ο κόσμος πρέπει αυτά να τα βλέπει. 
Να βλέπει πως οι μόνοι που μολύνουν τις πατρίδες μας είναι κομπλεξικά ρατσιστοειδή, τύπου Νότη, Άδωνη, Λεβέντη, Θέμου, Μπογδάνου και κάτι άλλων κλώνων τους, με αντικατεστημένο εγκέφαλο από παχέα έντερα.

 

untitled1

Για όσους δεν είδαν τα βίντεο από τις δηλώσεις του Σφακιανάκη, τα βάζω εδώ:

ΒΙΝΤΕΟ 1 (τα αποσπάσματα):

ΒΙΝΤΕΟ 2 (πιο ολοκληρωμένες οι δηλώσεις από το 11′ λεπτό):

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s