Χθες είχε γενέθλια. 
Δεν την αναφέρω συχνά, δεν την βλέπετε συχνά στις φωτογραφίες μου. 
Τώρα όμως, όσες λέξεις φύγουν από αυτό το πληκτρολόγιο είναι γραμμένες για ‘κείνη. Δε θα της συντάξω εγκώμιο. Θα σας την συστήσω. 


f20b64d5b52c16e7a92e6ca95343322eΓεννήθηκε στις 29 Ιαννουαρίου του 1985. Ενάμιση χρόνο μετά από μένα. Δε μου έμοιαζε καθόλου. Είχε τεράστια ματια, τεράστια χείλη και καθόλου μαλλιά. Μεγαλώνοντας, εξακολουθούσε να μη μου μοιάζει καθόλου. Είχε ίσια μαλλιά και φορούσε μόνο φόρμες και παντελόνια. Έπαιζε στη γειτονιά με τα πατίνια και το ποδήλατο (εννοώ την ίδια ώρα). Επίσης εννοώ ότι την ίδια ώρα είχε και τις φίλες της καθισμένες στο τιμόνι. Και ότι ερχόταν κάθε 3 και λίγο με σπασμένο χέρι.

Τα αγόρια την πλήρωναν να δέρνει άλλα αγόρια. Ήταν συμπαίκτες στο ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς, Φορούσε τα ίδια ρούχα μαζί μου για να μου σπάσει τα νεύρα και με ακολουθούσε στα πάρτυ των συμμαθητών μου που αρνιόμουν να την πάω. Έμπαινε στο δωμάτιο μου κρυφά όταν έβρεχε και την πέταγα έξω. Μου έλεγε ότι είδε όνειρο ότι την έγλειφε ο ταύρος ενώ έκανε κούνια. Κάποιες νύκτες την έπιανα να νομίζει ότι οδηγει Φόρμουλα 1 στον ύπνο της. Κούρευε τις Μπάρμπι μου γουλί.

Ποτέ ωστόσο δε με κοροϊδευε που διάβαζα βιβλία κι ήμουν ο σπασίκλας της γειτονιάς. Κάποιες στιγμές βρίσκαμε κοινά στοιχεία. Κάναμε θέατρα στη γειτονιά κι αυτή έβαζε και είσοδο στους γείτονες. Επίσης είχαμε αυτοσχέδιο μηχάνημα ενδεπικοινωνίας για τα δωμάτια μας.

as-soon-as-i-finish-laughing-sister-picture-quotes

Ήταν από της καλύτερες αθλήτριες στίβου και δεν την απέσπασε ποτέ κάτι άλλο από αυτόν τον προσανατολισμό. (Αγνόησε κάθε αντίθετη φωνή και σπούδασε αυτό). Νύκτωνε για να την μαζέψει η μάνα μου σπίτι. Τα μαθήματα της, τα έκανα εγώ. Έφερνε χαμηλούς βαθμούς αλλά είναι από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχεις γνωρίσει. Μάθαινε τις ξένες γλώσσες με την μεγαλύτερη ευκολία. Έμαθε να οδηγά απλά κοιτώντας τον πατέρα μου. Έκλεβε τις μηχανές των συμμαθητών της και οδηγούσε λες και το έκανε χρόνια.

Μεγαλώνοντας ανακάλυψε και ανέδειξε και την θηλυκότητα της. Δεν έχω γνωρίσει μεγαλύτερο αγρίμι με μεγαλύτερο νάζι. Την παρακολουθούσα και μου φαινόταν εντυπωσιακό.

sister-picture-quotes1

Ο πρώτος της έρωτας στο νηπιαγωγείο ήταν ο Παναγιώτης ο γιος της δασκάλας. Τον έδερνε. Τον 2ο της έρωτα στο δημοτικό τον μοιράζονταν με την κολλητή της. Αργότερα δεν δεχόταν τέτοια μοιράσματα. Τις λίγες και μεγάλες σχέσεις της της μονοπώλησε απόλυτα. Όταν ένιωσε να μοιράζεται αποχώρησε.

Έχει πολλά τατουάζ.

Έχει 3-4 αφοσιωμένες η μια στην άλλη κολλητές από τα παιδικά της χρόνια. Δεν πούλησαν ποτέ η μια την άλλη και δε χάθηκαν παρά τις διαφορετικές γραμμές ζωής που τραβούν. Την μια από αυτές την μάζεψε στο δημοτικό όταν ήρθε ως νεοφερμένη για να γίνουν φίλες και την ίδια μέρα την έφερε στο σπίτι μας. Σήμερα της έχει βαφτίσει και το παιδί της και οι κόρες τους έχουν την ίδια σχέση με εκείνες όπως όταν ήταν αυτές παιδιά.

Στο λύκειο ήταν σε μια τάξη μικρότερη από μενα και οι καθηγητές και οι υποδιευθυντές έρχονταν συνέχεια να με βρουν να με ρωτούν αν μία Νικολέττα με το ίδιο επίθετο είναι συγγενής μου. Ήξερα πάντα ότι κάτι έκανε. Ή έδειρε καθηγητή , ή κόλλησε τον κώλο της Γαλλικού στην καρέκλα βάζοντας της super glue, ή έβαλε φωτιά στις κουρτίνες της τάξης. Η μάνα μου έκανε τη διαδρομή δουλειά-σχολείο, ταρίφα. Ήταν πάντα και η αδυναμία της. Η Νικολέττα ήταν πάντα η αδυναμία όλων των συγγενών. Χρόνια, οι αταξίες της αντιμετωπίζονταν σαν κάτι χαριτωμένο.

Ήταν πολύ άσχημο βρέφος και έγινε πολύ όμορφη μεγαλώνοντας. Πήγε να σπουδάσει στη Τσεχία, δεν της άρεσε και ολοκλήρωσε την ακαδημία στη Σόφια κι αργότερα στο Λονδίνο. Την ταυτότητα της την έχει βρει από πολύ μικρή.

3b602a07c125930bcc60dda8c4dd675b

Στις σπουδές αρχίσαμε να ερχόμαστε λίγο πιο κοντά. Κάπου εκεί ανταλλάξαμε και τα πρώτα μας μυστικά. Αυτή έκανε το πρώτο βήμα. Μιλούσαμε αραιά αλλά μοιραζόμασταν τις σκέψεις μας σαν να ήμασταν έτσι από παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είναι ο άνθρωπος που έθεσε τον πήχη της φιλίας και της αλληλοκατανόησης πολύ ψηλά για μένα.

Οι αμήχανες μου αντιδράσεις στις επιλογές ζωής της ξέρω πως την απογοήτευσαν πολλές φορές. Ωστόσο ποτέ δεν με έβαλε σε απόσταση. Έχει μια αφοσίωση στους ανθρώπους της και πάντα δουλεύει για τις σχέσεις της μαζί τους. Δεν έχει εκτιμήσει τις δυσκολίες μου ποτέ της ξώφαλτσα. Είναι ο άνθρωπος που σπεύδει σε όλες τις κρούσεις των αναγκών μου σαν τζίνι. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να νιώθω τόσο απόλυτα πιστό φρουρό.

Τη μέρα που γεννούσε το 2ο παιδί της περνούσα μια μεγάλη προσωπική κρίση και παρά τους πόνους κι αργότερα την γέννα, έπερνε ανάσες κρατώντας την κοιλιά της και με έβλεπε στα μάτια με βλέμμα «Θα το περάσουμε, μην ανησυχείς».

Με υπερασπίστηκε σε όλους πολύ περισσότερο από ότι την έχω υπερασπιστεί εγώ. Είναι γιατί εγώ είμαι πιο δειλή από αυτήν. Αυτή έχει ένα εντυπωσιακό αναιδή τρόπο να εξορθολογικεύει τη ζωή και τις επιλογές του κάθε ενός. Για τις δικές της δεν κατάπιε ποτέ τα λόγια της. Δεν είναι από τους ανθρώπους που πνίγουν θυμούς. Θα σου στείλει μακρόσυρτα μηνύματα ή θα σε πάρει τηλέφωνο να σε βρίσει. Την απογοήτευσα πολλές φορές με την αμήχανη κι αποστασιοποιημένη αντίδραση μου και τις επιφυλάξεις μου ωστόσο ποτέ καμία συζήτηση μας δεν αναδυόταν από μεγαλύτερο θυμό, όσο από την αγάπη της μιας για την άλλην που κρύβονταν πίσω από αυτά. Εξάλλου η αξία ενός ανθρώπου στη ζωή σου φαίνεται και μετρίεται πάντα στον τρόπο που διαχειρίζεται τις στιγμές της κρίσης ή ενός περιστατικού κλονισμού της σχέσης σας. Κάπως έτσι αργότερα, πιο νηφάλια έθεσα απαράβατα την απόφαση ότι δε θα την ξαναπογοητεύσω. Αυτή με υπερασπίστηκε και στην παρουσία μου και στην απουσία μου σε άλλους ακόμα και όταν ήξερε ότι ήμουν λάθος. Εξάλλου πια την θαυμάζω και περηφανεύομαι, καμαρώνω για αυτήν. Για όλο τον τρόπο και την αποφασιστικότητα που διαχειρίστηκε τις αποφάσεις της ζωής της. 

my-first-job-is-big-sister-and-i-take-that-very-seriously

Πια μαζί της έχω μοιραστεί γέλια και κλάματα, αγάπες που ήρθαν, αγάπες που έφυγαν, ανόητους καβγάδες και μέρες ορόσημα στις ζωές μας. Έχουμε δει ζωές να αρχίζουν και ζωή να κυλά. Έχουμε ζήσει παιδιά να γεννιούνται και παιδιά να εξελίσσονται. Δε μένει πια στην ίδια στέγη μαζί μου αλλά δεν υπάρχουν διαφορετικά σπίτια της κάθε μιας. Είναι αυτή που όταν έπεσα στα πατώματα ήρθε να με σηκώσει και όταν δεν μπορούσα να σηκωθώ, έκατσε λίγο πρώτα κάτω μαζί μου για να με ακούσει. 
Είναι πολλά άλλα πέραν από την εικόνα της. Είναι η πιο σωστή και ωραίος τύπος μάνας που ξέρω. 
Είναι σαγηνευτικά και άξεστα αιχμηρή και έχει υπάρξει και λίγο κάθαρμα. Από τα καλά. Από αυτά που τα θαυμάζεις. Έχει από παιδί πετάξει στα τσακίδια τους δεύτερους ρόλους.
Καθαρόαιμη επαναστάτρια δεν ήθελε καμιά υπεβλημένη συμμόρφωση στην ζωή της. Κι έχει παίξει το παιχνίδι της ζωής καλύτερα από όλους. 
Η αδερφή μου είναι statement ότι τα αρχίδια δεν είναι απαραίτητο να φοράς παντελόνια για να τα βάλεις μέσα. Άμα τα έχεις στη ψυχή πολλές φορές χωράνε καλύτερα στη φούστα.
Η αδερφή μου είναι το παράδειγμα που υποδεικνύω σε όσους δειλά, διστάζουν να παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους. 
Η αδερφη μου είναι ο μεγαλύτερος μάγκας από όλους τους ανθρώπους (μέχρι τον τελευταίο) που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. 
Αν κάποιος γνωρίζοντας με νομίζει ότι είμαι πολύ δυνατή, ότι δε μπλέκει εύκολα κανένας μαζί μου, είναι που δεν έχει δει αυτήν. Αλλά χειρότερα, που δεν έχει δει τον συνδιασμό μας. Λένε πως πίσω από κάποιο παιδί, στέκεται μια αδερφή που σου σηκώνει το φρύδι και σου λέει «Για ξανά κάν’της το αυτό». 

#

 

Σε 20 χρόνια από τώρα ξέρω πως θα γυρνάω πίσω και θα θυμάμαι πως ήταν το ένα άτομο που με 3 (ή άπειρες-όσες χρειαζόταν) λέξεις με στήριξε απόλυτα. Στον έξω κόσμο είμαστε δυο φύσεις εντελώς διαφορετικές. Εμείς από μέσα ξέρουμε πως έχουμε περάσει όλη τη ζωή μας μαζί και όλη μας την εξέλιξη. 

There is no better friend than a sister-and there is no better sister than you.

086bfecf7a4b2b4c0a6adb37cb661023

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s