Για εσάς που είμαι περήφανη

Σήμερα δε θα γράψω περίπλοκα κείμενα.

Στη μάνα μου γράφω σήμερα. Που πάντα κρεμμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι όποιου μας απείλησε με πόνο ή αδικία. Στη μάνα μου που με προπέτεια θεωρεί το καλύτερο για αυτά που μας οφείλει η ζωή ως απαίτηση μη ανταλλάξιμη.

1495897_731486776863855_270314856_o

Σε όλες τις φίλες, την αδερφή μου, στις θείες μου, όσες ΑΞΙΕΣ μάνες ξέρω που ρωμαλαία και με αυθάδεια στάθηκαν σαν υποδείγματα δύναμης μπροστά στα παιδιά τους και αποτελούν για μένα περήφανα παραδείγματα και αδέκαστα πρότυπα. Και που εγγυήθηκαν στα παιδιά τους ονειρεμένους μέλλοντες.

supermama

Που δεν ήταν ποτέ ψευδοπερσόνες στη ζωή κι έτσι μεγαλώνουν παιδιά με προσωπικότητες, με αρχές, με χαρακτήρα, ιδιαίτερα παιδιά, έξυπνα, διεκδικητικά, που ξεχωρίζουν, που αγαπούν, που σέβονται, με ευαισθησίες, με δύναμη ψυχής, πανέμορφα μέσα έξω.

khtsena

Είμαι περήφανη για τις μάνες που έχω γύρω μου.

Είμαι περήφανη για τις φίλες μου που δεν κράτησαν ένα πατέρα δίπλα από το παιδί τους για να μεγαλώσει αυτό στο συντηρητικό πρότυπο «οικογένειας» αλλά μούντζωσαν κατά πρόσωπο την δυστυχία και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δύναμη που αντιστοιχεί σε πέντε πατεράδες, χωρίς μιζέρια, που εξήγησαν με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στα παιδιά τους το δικαίωμα της επιλογής και της ευτυχίας, που με τη στάση ζωής τους, τους εμποτίζουν αρχές πολύ ανώτερες από τους μικροαστισμούς μιας συμβιβασμένης συμβίωσης. Που οι αγώνες και οι θυσίες που είχαν να δώσουν ήταν πολύ μεγαλύτερες κοινωνικά και πρακτικά. Αλλά όλες τους στάθηκαν βράχοι. Ευχαριστώ που μου έδειξαν να τις θαυμάζω!

76d2a5fdaccbc0a58f95c9d5d81debe7

Στις φίλες μου που δεν ξέχασαν την μόρφωση, την καριέρα, την προσωπικότητα τους στον ερχομό του παιδιού, αλλά τα συνδίασαν και τα προσάρμοσαν όλα και μεγαλώνουν παιδιά που ξέρω πως αύριο θα ξέρουν να ονειρεύονται, να στοχεύουν, να διεκδικούν, να ξεχωρίζουν.

Στις μάνες των φίλων μου που με έχουν και μένα σαν παιδί τους και πάντα ήταν φίλες στα παιδιά τους. Σε όλες τις μάνες που έχω γύρω μου γιατί είμαι τόσο τυχερή που μόνο από τέτοιες περιτριγυρίζομαι. Τέτοιες που με όλες μπορώ να βγω και για ποτό και να μιλάμε με ειλικρίνεια, να δείχνουμε χωρίς προσχήματα τους εαυτούς μας, που δεν κρατούν τους τύπους, που κάθονται στον καναπέ με καφέ και κρασί ως το ξημέρωμα μαζί μας να ακούνε χωρίς περιστροφές τις ιστορίες μας.

Είμαι περήφανη για αυτό το υπερδύναμο πλάσμα, την αδερφή μου, που μάνιασε εναντίον όλων στην επιλογή της και δεν δίδαξε στην κόρη της πως στη ζωή πρέπει να καταπίνουμε και να προχωρούμε σιωπηρά. Που είναι φίλη, στρατιώτης, δείγμα αξιοπρέπειας στην κόρη της, που τις προσέφερε μια πολυγονεική οικογένεια, που δεν έγινε μια τυπική γυναικούλα-μανούλα, που της εξήγησε με απλότητα τα ετεροθαλή αδερφάκια από τη μαμά και τον μπαμπά, που διεκδίκησε μπροστά από τον δικαστή στέμματα για την κόρη της και είμαι σίγουρη αντίστοιχο πρότυπο θα γίνει και στον γιό της.

keep-calm-i-have-a-super-mama-2

Είμαι περήφανη για τις θείες μου που μεγάλωσαν με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο η κάθε μια τα παιδιά της.

65c0569b77efc989451d9b8fa62250e4

Ειδικά σε εκείνη που στέκεται όσο κι η μάνα μου σε μένα, την αδερφή μου κι όσους την τριγυρίζουν. Που μας θυμίζει όλα τα αντι-κλισέ αντί να μας δείχνει τον συντηρητικό , εύκολο, ασφαλή δρόμο. Που ότι έχουμε σαν χαρακτήρες έχει βάλει ένα μεγάλο λίθο σε αυτό. Που όχι μόνο μας θυμίζει να κυνηγάμε τα όνειρα μας, αλλά και έμπρακτα κάνει τα πάντα για αυτά. Μια μάνα σε μας και τα παιδιά της αντισυμβατική, επαναστάτρια, διεκδικητική, με μια εξωπραγματική κατανόηση. Που κέρδισε, ανάτρεψε και δεν μιζέριασε ποτέ. Που πλήρωσε ακόμα και το το μεταπτυχιακό μου για να ακολουθήσω το όνειρο μου και δηλώνει κάθε μέρα τη στήριξη στα μελλοντικά μου όνειρα. Αντί να μου προτάσσει το εύκολο και το πιο συμφέρον. Που σε κάθε κακό σηκωνόταν και μας σήκωνε κι έλεγε ορθολογικά αλλά με κάθε ευαισθησία, ¨πάρακάτω¨. Που έκλαψε δίπλα μου, που πόνεσε, που περηφανέυεται, που μας υπερασπίζεται μέχρι θανάτου –ή και δολοφονίας-. Που είμαι περήφανη και καμαρώνω για ότι είναι.

Πιο πολύ από όλους όμως, σήμερα μάνα η αγάπη μου είναι δικιά σου. Που είσαι μια καταπιεσμένη επαναστάτρια, που όσο κι αν μας εκνευρίζεις με την εμπλοκή σου στα πάντα και τα 3 παιδιά σου γελάμε πια με λατρεία για αυτή σου την δυναμική. Φέτος πιο πολύ από όλα μου τα χρόνια κατάλαβα πόσο πολύ με αγαπάς. Κι ας σε θύμωσα κι ας σε ντροπιασα κι ας σε απογοήτευσα που δεν ήμουν το καλό παιδί που μυθοποίησες. Σε αγαπώ στους θυμούς σου, στο περίτεχνο θράσος σου, στο θάρρος σου, σε όλο σου το περιεχόμενο. Για σένα έγινα δοτική, για σένα συγκινούμαι κάθε φορά που μαζεύεις στο σπίτι όλους τους λιγότερο τυχερούς και τους μοιράζεις ρούχα, φαγητά, συντροφιά. Που αγαπάς τους φίλους μου σαν παιδιά δικά σου και αντιμετωπίζεις τις οικογένειες τους σαν οικογένεια σου. Που με την ίδια ευαισθησία αντιμετωπίζεις τον κάθε άνθρωπο στον διάβα σου. Που όταν με είδες να ερωτεύομαι και να πληγώνομαι πρώτη φορά μου αγόρασες το πανάκριβο φόρεμα που θαύμασες πάνω μου για να μη νιώσω μειονεκτικά μπροστά σε κανένα. Για να ξορκίσεις τον πόνο μου κι ας μην τον μιλήσαμε ποτέ. Που θα αποδεχόσουν….. που καταλαβαίνεις….που θα αγαπούσες… που αγαπάς.

Για όλες εσάς γύρω μου που αποτελέσατε άξια πρότυπα, δε θα καταδεκτώ ποτέ να γίνω μια σκέτη μάμά χωρίς ουσία. Να είστε σίγουρες πως έχετε περήφανα για εσάς παιδιά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s