ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Image

Την επανέναρξη του κύκλου διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και το μπλοκ των 28, σχετικά με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος  Stefan Fuele. Το ραντεβού των εκ νέου διαπραγματεύσεων ορίστηκε για τις 5 Νοεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα αιτήθηκε πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ το 1987, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν το 2005. Ωστόσο παρουσιάζονταν συνεχώς κωλύματα ειδικά σε σχέση με τις εξωτερικές πολιτικές της Τουρκίας.  Υπενθυμίζεται πως περί τον Ιούνιο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είχε πρόθεση να άρξει τις  διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά η απόφαση αναβλήθηκε ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, η οποία είναι στα πλαίσια πάγιας διαδικασίας που εφαρμόζεται για τα κράτη που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ .

Η Γερμανία παράλληλα παρουσίαζε έντονες αντιρρήσεις, ωστόσο αυτές φαίνεται να έχουν καμφθεί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά την ετήσια έκθεση προόδου  που παρουσίασε η ΕΕ σχετικά με την  Τουρκία.  Διατηρούνται όμως επιφυλάξεις τόσο από πλευράς Γερμανίας αλλά και άλλα κράτη, που προκύπτουν  από την αναφορά που γίνεται για την υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας και των Αρχών, με πρόφαση την αποκατάσταση της τάξης, καταστέλλοντας με αξιοσημείωτη βιαιότητα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονταν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

diadiloseis toyrkia

Εντούτοις η Τουρκική κυβέρνηση στην Έκθεση(1), δέχτηκε επικρότηση για το γεγονός ότι προέβη σε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαίου της, ξεκίνησε ειρηνευτικές διαδικασίες με τις οργανώσεις των Κούρδων με πακέτα νόμων που προωθούν τον τερματισμό των συγκρούσεων, τις αντιτρομοκρατικές κινητοποιήσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση,  αλλά και για τις γενικότερες ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για πρόθεση πολιτικών μεταρρυθμίσεων και «εκδημοκρατισμού», χωρίς αυτό τα άρει άλλα σημαντικά θέματα που προϋποθέτει η ΕΕ, με τους προβληματισμούς να μην έχουν αποσβεστεί πλήρως, με κύριο αυτό του «Κυπριακού».

Γεγονός αποτελεί όμως ότι οι υπουργοί της ΕΕ προτίθενται να ανοίξουν την Τρίτη το 22ο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων από τα 35 που απαιτούνται για ένταξη χώρας στην ΕΕ. και το οποίο είναι το 14ο στη σειρά από αυτά που εξετάζονται. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο σχετίζεται με την περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αν και δηλώνει την χώρα του έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, μεταφέρει την κούραση της από τις παρατεταμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το οποίο απέφερε την μείωση του ενδιαφέροντος των Τούρκων πολιτών όσο περνούν οι μέρες. Τις αντιθέσεις του εξέφρασε επίσης και σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ-Αντχά.

Οι εντατικές προσπάθειες για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη είχαν μπει στον πάγο την τελευταία τριετία, κάτι που εκ των πραγμάτων  δικαιολογεί και την στάση που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός.

Από πλευράς ΕΕ παράλληλα, ο Στεαφάν Φουλέ, Επίτροπος Διερεύνησης της ΕΕ, έκανε δηλώσεις μετά το πράσινο φως του Συμβουλίου σχετικά με την επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για ένα πολύ σημαντικό βήμα, υπογραμμίζοντας την σημασία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

 

 

Πηγές:

http://www.reuters.com/article/2013/10/22/us-eu-turkey-idUSBRE99L0EW20131022

(Πρακτορείο Reuters)

http://gr.euronews.com/2013/10/16/eu-slams-turkey-over-excessive-use-of-force-at-gezi-park/

(Copyright © 2013 euronews)

 

Παραπομπές:

1)        http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/package/tr_rapport_2013.pdf

                (Ετήσια Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2013) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s